Φαρμακοποιοί: Αναστέλλουν από σήμερα την χορήγηση ιατροτεχνολογικών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Αναστέλλουν από σήμερα τη χορήγηση όλων των ιατροτεχνολογικών προϊόντων οι φαρμακοποιοί, εκτός των αναλωσίμων σακχαρώδη διαβήτη, εξαιτίας της μη λειτουργίας της εφαρμογής του e- dapy. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο, με μοναδικό θέμα τη λήψη αποφάσεων για τα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω της μη λειτουργίας του συστήματος.

«Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε στα «τυφλά» χωρίς μηχανογραφικό σύστημα, δηλαδή χωρίς να γνωρίζουμε ποια ιατροτεχνολογικά αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, σε ποιες τιμές και υπό ποιες προϋποθέσεις» τονίζουν.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμη, το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που η εφαρμογή δεν λειτουργήσει έως τις 31 Οκτωβρίου, η εισήγηση-πρότασή του θα είναι να επεκταθεί η αναστολή χορήγησης και για τα αναλώσιμα του σακχαρώδη διαβήτη από την 1η Νοεμβρίου, τα οποία στην παρούσα φάση εξαιρέθηκαν καθώς «δεν θέλουμε αιφνιδιαστικά να φέρουμε σε δύσκολη θέση τους διαβητικούς ασθενείς».

Ειδικότερα, τα φαρμακεία θα χορηγούν ταινίες μέτρησης σακχάρου με ανώτατη τιμή αποζημίωσης τα 19,5 ευρώ, βελόνες για φυσικοσύριγγες εκτός NOVOFINE που δεν αποζημιώνονται, σκαρφιστήρες και σύριγγες ινσουλίνης.