Φάρμακο για λοίμωξη από ταινίες δοκιμάζεται κατά του επικίνδυνου σταφυλόκοκκου MRSA

  • Iatropedia
Η νικλοσαμίδη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση λοιμώξεων από παράσιτα (ταινίες) στους ανθρώπους, ρίχνεται τώρα από τους επιστήμονες στην μάχη κατά του ανθεκτικού στα αντιβιοτικά χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό PLOS ONE, η εγκεκριμένη από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων νικλοσαμίδη μπόρεσε να καταστείλει τον ανθεκτικό στην μεθικιλλίνη χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο MRSA, τόσο σε εργαστηριακές καλλιέργειες όσο και σε μολυσμένους νηματοειδείς σκώληκες. Επίσης αποτελεσματικό φαίνεται ότι είναι και ένα κτηνιατρικό φάρμακο κατά των παρασίτων, η οξυκλοζανίδη. Και οι δύο ουσίες τα πήγαν καλά σε δοκιμές που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Brown University και το Rhode Island Hospital εναντίον ενός άλλου παθογόνου βακτηρίου, του Enterococcus faecium.

Μάλιστα η οξυκλοζανίδη τα πήγε… λίγο καλύτερα από την νικλοσαμίδη που καταστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων αντί να τα σκοτώνει άμεσα. Ωστόσο οι ερευνητές εκτιμούν ότι ακόμη κι αυτό είναι αρκετό για τον έλεγχο της εξάπλωσης της λοίμωξης, δίδοντας στο ανοσοποιητικό σύστημα τον χρόνο να ασχοληθεί το ίδιο με την λοίμωξη.

Το γεγονός ότι τα αντιελμινθικά φάρμακα δεν καλύπτονται πλέον από δικαιώματα ευρεσιτεχνίας τα κάνει ιδιαίτερα ελκυστικά στους ειδικούς για την χρήση τους στον νέο ρόλο –την καταπολέμηση λοιμώξεων από τον επικίνδυνο σταφυλόκοκκο MRSA, εφόσον βεβαίως προηγηθούν περαιτέρω κλινικές δοκιμές. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος έχει ήδη στο ενεργητικό του τα τελευταία τέσσερα χρόνια λοιμώξεις που έθεσαν σε κίνδυνο την ζωή 80.461 ασθενών ενώ 11.285 από αυτούς κατέληξαν. Η αντίσταση που παρουσιάζει στα παραδοσιακά αντιβιοτικά καθιστά επιτακτική την ανάγκη νέων στρατηγικών θεραπείας και τρόπων αντιμετώπισης των λοιμώξεων, τονίζουν οι επιστήμονες.