Φαρμακεία: Ο κύβος ερρίφθη ή ρίπτεται εντός των επόμενων ημερών

  • Iatropedia
Δύσκολες ώρες φαίνεται ότι ζουν οι φαρμακοποιοί, ειδικά αυτοί που διατηρούν μικρά, συνοικιακά φαρμακεία χωρίς δυνατότητα πρόσληψης υπαλλήλων και μεγάλη ρευστότητα, καθώς, όπως δείχνουν τα... σημεία των καιρών, έφτασε η ώρα να περάσει η "γραμμή" των δανειστών μας και να απελευθερωθούν πλήρως ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα κάνει το «χατίρι» (για να μην πούμε… απαίτηση) των δανειστών μας και θα απελευθερώσουν πλήρως το φαρμακείο, τόσο ως προς το ιδιοκτησιακό του καθεστώς, όσο και ως προς τα ωράρια λειτουργίας…

Σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, δεν βγήκε «λευκός καπνός» καθώς το θέμα είναι στα χέρια των τεχνικών κλιμακίων του ΟΟΣΑ!

Να θυμίσουμε ότι στην γνωστή πια «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» που τάραξε τα… νερά στον χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου το 2014, μεταξύ των πολλών επαγγελμάτων που αναφέρθηκαν, ήταν και αυτό του φαρμακοποιού!

Και όχι μόνον αυτό, αλλά στην ίδια έκθεση αναφερόταν και η πώληση των Μη Υποχρεωτικών Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και από καταστήματα λιανικής πώλησης!

ΦΑΝΙΕ

Πάντως στο θέμα του ιδιοκτησιακού φαίνεται ότι ταυτίζονται με τον ΠΦΣ και οι αποκαλούμενοι ως «διευρυμένοι» φαρμακοποιοί με την κ. Μαίρη Λυβίζου, πρόεδρο του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου (ΦΑΝΙΕ), που τους εκπροσωπεί, να σχολιάζει, ότι «δεν υπάρχει καμία λογική στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων».

Εξάλλου, από το ΦΑΝΙΕ ανακοίνωσαν χθες το βράδυ σχετικά με την διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά και σχετικές δηλώσεις του προέδρου της ΠΕΦ, Θεόδωρου Τρύφων:

«Με αφορμή τη δήλωση του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θεόδωρου Τρύφων περί κινήτρων στους φαρμακοποιούς για την “διείσδυση γενοσήμων φαρμάκων στην κατανάλωση” η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδος (Φ.ΑΝ.Ι.Ε.), κυρία Μαίρη Λυβίζου δήλωσε:

«Το Φ.ΑΝ.Ι.Ε. στηρίζει κάθε πρόταση που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Χαιρετίζουμε, λοιπόν, την πρόταση του προέδρου της ΠΕΦ κ. Θεόδωρου Τρύφων και την κρίνουμε ως ιδιαίτερη θετική. Εμείς φυσικά κοιτάζαμε, κοιτάζουμε και θα κοιτάζουμε το συμφέρον του ασθενή ανεξαρτήτως εταιρείας ή χώρας προέλευσης ενός φαρμακευτικού σκευάσματος. Ωστόσο, κάθε προσπάθεια που στηρίζει τη χώρα μας σε αυτή την κρίσιμη μάχη που δίνει όπως και κάθε πρόταση που συνοδεύεται από ρεαλιστική πρωτοπορία δεν μπορεί παρά να είναι καλοδεχούμενη».