Φαρμακεία: 48ωρο λουκέτο σε όλη τη χώρα- Ανοικτά Αθήνα Πειραιά αλλά χωρίς πίστωση!

  • Iatropedia
Δυσεύρετα… θα γίνουν τα φαρμακεία την Πέμπτη και την Παρασκευή καθώς οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα θα βάλουν λουκέτο ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη νέα φαρμακευτική πολιτική. Οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά διαφοροποιούν τη στάση τους παραμένοντας ανοικτοί αλλά μη δίνοντας δωρεάν φάρμακα στους ασφαλισμένους των περισσότερων Ταμείων.

Ταλαιπωρία περιμένει τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους τις επόμενες ημέρες καθώς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αποφάσισε 48ωρη απεργία την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Αθήνας αποφάσισε να μη βάλει λουκέτο τις ίδιες μέρες αλλά να διακόψει τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους τα Ταμεία των οποίων χρωστούν.

Ειδικότερα, οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά δε θα δίνουν με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων με εξαίρεση: τον ΕΟΠΥΥ (έως τις 16 Μαρτίου), τον ΕΔΟΕΑΠ, το ταμείο της ΕΥΔΑΠ και το ΤΥΠΕΤ.

Η άρση της πίστωσης θα ξεκινήσει την Πέμπτη.

Σε ότι αφορά στον ΕΟΠΥΥ θα δοθεί μια παράταση έως τις 16 Μαρτίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να αποπληρωθούν 48 εκατ. ευρώ που αποτελούν οφειλές του 2011.

Οι φαρμακοποιοί διεκδικούν επίσης την πλήρη εξόφληση όλων των οφειλών του ΕΟΠΥΥ έως τις 31 Μαρτίου διαφορετικά θα ξεκινήσουν την 1η Απριλίου άρση της πίστωσης επ αόριστον και μέχρι να αποπληρωθούν όλα τα χρέη.

Γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν τα φάρμακά τους από την τσέπη τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τα Ταμεία τους.

Από την άλλη οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας κλείνουν τα φαρμακεία τους για 48 ώρες.

Ο κλάδος διαμαρτύρονται για τον εφαρμοστικό νόμο που αλλάζει τον τρόπο χορήγησης των φαρμάκων και απελευθερώνει το ωράριο.

Τα χρέη των Ασφαλιστικών Ταμείων έφθασαν τα 150 εκ. ευρώ, λένε οι φαρμακοποιοί της Αττικής, εκ των οποίων περίπου τα 100 εκ. ευρώ αφορούν οφειλές ΕΟΠΥΥ (ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ).

Όπως τονίζουν τα 140 εκατομμύρια έχουν ήδη πληρωθεί σε εταιρείες, αποθήκες, εφορία, «χαράτσια» και έκτακτα τέλη από τους φαρμακοποιούς, οδηγώντας τα φαρμακεία σε σοβαρότατο πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης.

Είναι ενδεικτικό ότι τα κατασχετήρια προς φαρμακεία της Αττικής έχουν φθάσει τα 200.