Η φαρμακευτική δαπάνη στο μικροσκόπιο ειδικών- Παραδείγματα από Πορτογαλία και Γερμανία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τι έκαναν στις χώρες τους και ξέφυγαν από τις ατραπούς που κρατούν "αιχμάλωτη" την Ελλάδα, ανέλυσαν χθες στο πλαίσιο ημερίδας για την τιμολόγηση των φαρμάκων ειδικοί από διάφορες χώρες. Τις θέσεις τους βέβαια ανέλυσαν και παράγοντες από την Ελλάδα.

 

Helder MotaPilipe, Associate Professor of Social Pharmacy, Faculty of Pharmacy, University of Lisbon, Portugal είπε:

Το μνημόνιο που εφαρμόστηκε στην Πορτογαλία, αφορούσε και τη διαχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ακολούθησαν μέτρα της Τρόικας, όπως έγινε και στην Ελλάδα. Το ποσοστό  σε σχέση με το ΑΕΠ έπεσε από το 1,5% το 2009 σε σχεδόν 1% το 2015. Στην εξω-νοσοκομειακή αγορά εφαρμόστηκαν μέτρα όπως η συνταγογράφηση με δραστική ουσία, η επιτάχυνση της έγκρισης γενοσήμων, νέα ποσοστά κέρδους για φαρμακοποιούς και χονδρεμπόρους και μία ετήσια αξιολόγηση των τιμών φαρμάκων.

Επίσης, κάποια ΜΗΣΥΦΑ διατίθενται και εκτός φαρμακείων. Στη νοσοκομειακή αγορά θεσπίσαμε χαμηλές τιμές για τα νοσοκομειακά φάρμακα βάσει Ευρωπαϊκών τιμών αναφοράς και μειώσαμε τις προμήθειες φαρμάκων στα νοσοκομεία. Ως αποτέλεσμα, σημειώθηκε μεγάλη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στην Πορτογαλία.

Επόμενο βήμα ήταν η εφαρμογή συστήματος ΗΤΑ, γιατί μέχρι τότε τα μόνα διαθέσιμα στοιχεία που είχαμε ήταν οι φαρμακοοικονομικές μελέτες. Τελικά εφαρμόστηκε Εθνικό Σύστημα ΗΤΑ όχι μόνο για τα φάρμακα, αλλά και για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Το βασικό συστατικό επιτυχίας ενός συστήματος ΗΤΑ είναι οι βάσεις δεδομένων, όπως τα Μητρώα Ασθενών. Στην Πορτογαλία εφαρμόστηκε γρήγορα το σύστημα αξιολόγησης ΗΤΑ, επειδή συνεργαστήκαμε αρμονικά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο σχεδιασμό και την εφαρμογή του.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ιωάννης Ποδηματάς, Ειδικός Σύμβουλος φαρμακευτικής πολιτικής του ΓΓ υπουργείου Υγείας επισήμανε:

«Η έννοια της αποζημίωσης δεν υπήρχε πριν την κρίση» δήλωσε ο κ. Ποδηματάς. Η θετική λίστα έχει 7000 κωδικούς εκ των οποίων οι 5000 καταγράφουν πωλήσεις. Αν εξαιρέσουμε τα γενόσημαμένουν μόλις 1700 κωδικοί που αντιστοιχούν στο 50% της δαπάνης και αυτό δεν είναι λογικό. «Μόλις οι 3000 κωδικοί έχουν λιανική τιμή μεγαλύτερη από την τιμή αποζημίωσης και αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικό σύστημα αποζημίωσης» ανέφερε ο κ. Ποδηματάς. Άρα το νέο σύστημα ΗΤΑ αποτελεί μία αναγκαιότητα. Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση, σύντομα θα ψηφιστεί και θα προχωρήσει η εφαρμογή του.

Όπως τόνισε η κ. Δέσποινα Μακριδάκη, αντιπρόεδρος Α’ ΕΟΦ, πρόεδρος ΠΕΦΝΙ «χάσαμε πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Οι τιμές ανέβαιναν χωρίς πλαίσιο λογικής, ενώ δεν υπήρχε σύστημα αποζημίωσης. Σήμερα ακολουθούμε παρεμβάσεις. Πρέπει όλοι μας να προχωρήσουμε σε διάλογο, για να προχωρήσουμε γρήγορα στην επόμενη ημέρα. Το νέο νομοσχέδιο αποτελεί πρόκληση για όλους» τόνισε η κα Μακριδάκη.

 

Για το παράδειγμα της Γερμανίας μίλησε ο κ. Dennis Ostwald, CEO WifOR:

«Στη Γερμανία έχουμε ένα εύπορο σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και αυξημένη ποιότητα ζωής. Αυτό μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ. Αυτά τα στοιχεία τα παρουσίασα στην Καγκελάριο Μέρκελ, η οποία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον» δήλωσε ο κ. Ostwald. Άρα δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικά φειδωλοί στους προϋπολογισμούς υγείας. Η σωστή κατανομή πόρων στηρίζει την κοινωνία και την οικονομία. Οι πάροχοι υγείας έχουν υγιή οικονομική πορεία και συμβάλλουν μέσω των φόρων στην οικονομία της Γερμανίας.

«Η συμβουλή μου για την Ελλάδα είναι ότι πρέπει να επενδύσετε στον τομέα υγείας» τόνισε ο κ. Ostwald.

Ο κ. Αναστάσιος Τάγαρης, πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος ΗΔΙΚΑ είπε από την πλευρά του ότι «η online επικοινωνία μέσω ΗΔΙΚΑ παρέχει πολλές δυνατότητες. Ημερήσια διακύμανση τιμών, εβδομαδιαίες εκτελέσεις συνταγών ανά νομό, δαπάνη ανά ασφαλισμένο και πολλά άλλα. Ο πλούτος των δεδομένων είναι μεγάλος και αξιοποιήσιμος.

«Έχει η ΗΔΙΚΑ τις υποδομές για να υποστηρίξει BIG DATA; Σαφώς και έχει. Το σύστημα είναι εθνικής κλίμακας» δήλωσε ο κ. Τάγαρης.

Η πλατφόρμα μπορεί να συνδεθεί και με άλλα συστήματα. Τα οφέλη είναι πολλά για τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς που έχουν πλέον πρόσβαση σε ποιοτικά και ακριβή δεδομένα. Όμως η ιδιωτικότητα των στοιχείων, πρέπει να καθοριστεί από ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που τώρα λείπει».

Ο κ. Ελευθέριος Θηραίος, γ.γ Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (ΙΕΑ), επισήμανε ότι «είναι διαφορετικές οι έννοιες των συστάσεων, των οδηγιών και των πρωτοκόλλων. Μέσα από την αξιοποίηση των Real World Evidence θα προκύψουν συγκεκριμένα στοιχεία για τη διαμόρφωση πολιτικών υγείας» δήλωσε ο κ. Θηραίος. Η ΙΕΑ συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα δεδομένων PARENT, που βασίζεται σε καλές πρακτικές και μητρώα ασθενών από όλη την Ευρώπη. Πώς αξιοποιούνται τα δεδομένα των ασθενών σήμερα στην Ελλάδα; Τα μητρώα ασθενών θα δημιουργηθούν αξιοποιώντας εργαλεία και από το PARENT. Σήμερα υπάρχουν και θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα που θα μας βοηθήσουν και στη δημιουργία των μητρώων ασθενών».