Φάρμακα: Βασικός παράγοντας επιτυχίας των ελληνικών εξαγωγών

  • Iatropedia
"Λευκός καπνός" για τις ελληνικές εξαγωγές γενικά αλλά και ειδικά για το ελληνικό φάρμακο βγήκε στην ετήσια γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), καθώς σύμφωνα με την πρόεδρό του, Χ. Σακελλαρίδη, σημειώνεται ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών κατά 2%-3% το 2015 ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για αύξηση στο 5,5%. Στο ίδιο συμπέρασμα εξάλλου καταλήγει και η ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάρτιο, καταμετρώντας αύξηση κατά 2,6% του κύκλου εργασιών για τη βιομηχανία από τις εξαγωγές εντός Ευρωζώνης.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Στην πρώτη θέση των εξαγωγών φιγουράρουν και πάλι οι βιομηχανίες τροφίμων, με αύξηση του κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς κατά 17.5% τον Μάρτιο και η αγορά καπνού, που σημείωσε αύξηση 107,4%, αλλά ακολουθούν πολύ κοντά τα φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα, καθώς και τα βασικά μέταλλα.

Με τεχνολογική διαφοροποίηση της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου, ενίσχυση των συνεργασιών με εταιρείες εντός και εκτός ΕΕ, αλλά επίσης με εξωστρέφεια και καθιέρωση ενός οδικού χάρτη για την Έρευνα και την Ανάπτυξη, η ΠΕΦ σκοπέυει σε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη του κλάδου που επεκτείνεται αντί να συρικνώνεται εν καιρώ κρίσης.

Η συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Εθνική Οικονομία, περιλαμβάνει επενδύσεις άνω των 800 εκατ. ευρώ την τελευταία 10ετία, συνεισφορά 2,8 δις ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ της χώρας και πάνω από 53.000 θέσεις εργασίας, και εξαγωγές αξίας άνω των 270 εκατ. ευρώ σε 85 χώρες παγκοσμίως.