Φάρμακα τέλος για τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν!

  • Iatropedia
Την έντονη αντίδραση των γιατρών προκαλεί η τροπολογία του Ανδρέα Λοβέρδου με την οποία θα αφαιρείται το συνταγολόγιο από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εάν χορηγούν περισσότερα στους ασθενείς.

Εκτός του νέου φορέα τον ΕΟΠΥΥ αλλά και χωρίς τη δυνατότητα να χορηγούν φάρμακα στους ασθενείς θα αφήνει τους γιατρούς η υπερσυνταγογράφηση, όπως προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Η τροπολογία, που αναμένεται να ψηφισθεί την Τρίτη, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στους μόνιμους και στους επί συμβάσει, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, ιατρούς του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και του ΕΟΠΥΥ, μετά την έναρξη λειτουργίας του, οι οποίοι παραπέμπονται στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα για: Υπερσυνταγογράφηση ή Κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, μπορεί με απόφαση του διοικητή του Ιδρύματος ή του προέδρου του Ταμείου να αφαιρείται η δυνατότητα συνταγογράφησης για ασφαλισμένους των φορέων και, όπου τηρείται βιβλιάριο, να αφαιρείται το βιβλιάριο συνταγογράφησης, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο».

Η σχετική απόφαση της αφαίρεσης της δυνατότητας και του βιβλιαρίου συνταγογράφησης εκδίδεται από το διοικητή του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ή από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, μετά από κλήση του ιατρού για παροχή εγγράφων εξηγήσεων.

Για όσο διάστημα ο γιατρός θα είναι τιμωρημένος θα πρέπει να «απασχολείται σε άλλο έργο σχετικό με τα καθήκοντά του, χωρίς σε κάθε περίπτωση να συνταγογραφεί».

Η τροπολογία προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο δεδομένου ότι οι περισσότεροι γιατροί και κυρίως αυτοί που δε θα υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, θα μείνουν χωρίς αντικείμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ο νέος επίτροπος του ΕΟΠΥΥ

με υπογραφή Λοβέρδου συνταγογράφηση για όλους

φάρμακα από όλουςγια όλους