Φάρμακα με την χούφτα και εξετάσεις με την σέσουλα στον ΕΟΠΥΥ

  • Iatropedia
Δεν πίστευαν τα μάτια τους οι ελεγτές του ΕΟΠΥΥ.Κατά την διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησαν σε γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία διαπίστωσαν υπερ συνταγογραφήσεις φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων αξίας εκατομμυρίων ευρώ.Ακόμη και τώρα που έχουν ληφθεί μέτρα για την πάταξη του φαινομένου αυτού κάποιοι επιτήδειοι εξακολουθούν να λυμαίνονται δημόσιο χρήμα.

Επιδημία υπερ συνταγογράφησης σε φάρμακα και εξετάσεις φαίνεται ότι έπεσε στον ΕΟΠΥΥ. Οι ελεγκτές του Οραγνισμού διαπιστώσαν ότι παρά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση εντοπίσθηκαν ουρολόγοι που συνταγογραφούσαν φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία με τη… χούφτα σε ασθενείς τους, εκ των οποίων οι μισοί είχαν πρόβλημα όπως πχ ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή με καρδιαγγειακά προβλήματα.

Την ίδια κατάσταση εντόπισαν και σε ,ορθοπεδικούς οι οποίοι έγραφαν με τη σέσουλα φάρμακα για την οστεοπόρωση σε ασθενείς και νευρολόγοι-ψυχίατροι να δίνουν αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά, χωρίς να υπάρχουν οι ενδεδειγμένες ασθένειες.

Στο μικροσκόπιο όμως των ελεγκτών μπαίνουν και τα διαγνωστικά κέντρα καθώς ανακαλύφθηκαν γιατροί που έγραφαν σε ασθενείς παραπεμπτικά για μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, υπερήχους, ακτινογραφίες, σπινθηρογραφήματα κ.ά..

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ορθοπεδικού που έχει συνταγογραφήσει εξετάσεις ύψους 60.000 ευρώ στους ασθενείς του σε διάστημα ενός μόλις μήνα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι μια μαγνητική τομογραφία -είναι από τις πιο ακριβές εξετάσεις- αποζημιώνεται με το ποσό των 165 ευρώ, αντιλαμβάνεται πόσες εξετάσεις πρέπει να συνταγογραφηθούν, για να συμπληρωθεί το ποσό των 60.000 ευρώ του εν λόγω ορθοπεδικού.

«Δυο μέρες μελετούσα τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα. Οι στοχευμένοι έλεγχοι θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα. Ορισμένοι ας χάσουν τον ύπνο τους» έγραψε χθες ο υπουργός Υγείας στο twitter, προαναγγέλλοντας ακόμη πιο εντατικούς και λεπτομερείς ελέγχους σε ιατρεία, φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αδειάζουν οκτώ νοσοκομεία.Ποια δεν θα δέχονται νέους ασθενείς.Τι θα γίνει με τα προγραμματισμένα χειρουργεία

Ράβε ξήλωνε στις εφημερίες των νοσοκομείων.Τι σχεδιάζει το υπουργείο υγείας

Με ποια κριτήρια θα γίνεται η πρόσληψη των αποκλειστικών νοσοκόμων

Αυστηρή προειδοποίηση Άδωνι στα κυκλώματα στο χώρο του φαρμάκου