Φαλάκρα: Πέντε αλήθειες και ψέματα

  • Iatropedia
Είναι γεγονός ότι η απώλεια μαλλιών αποτελεί ένα πρόβλημα το οποίο προκαλεί σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα σε όποιον έχει την ατυχία να χάνει τα μαλλιά του.

Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις άνδρες σε κάποια φάση της ζωής τους θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φαλάκρα προκαλείται λόγω ελαττωματικών κυττάρων αλλά πλήθος αστικοί μύθοι κυκλοφορούν γύρω από αυτή.

Κληρονομική από πατέρα

Δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι αν ο πατερας σας έχει φαλάκρα εσείς μπορεί να τη «γλιτώσετε.

Φαλάκρα από το άγχος

Μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι το έντονο άγχος και η πίεση επιβαρύνουν την υγεία των μαλλιών με συνέπεια αυτά να πέφτουν.

Ο ήλιος προκαλεί φαλάκρα

Ο αστικός αυτός μύθος δεν επαληθεύεται από καμία επιστημονική μελέτη.

Έλλειψη σιδήρου

Έχει αποδειχθεί ότι η ‘έλλειψη σιδήρου προκαλεί φαλάκρα. Αλλά η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής αποτελεί ασπίδα προστασίας απέναντι στην απώλεια μαλλιών.

Πάντως αρκετοί δερματολόγοι υποβάλλουν τους ασθενείες σε αιματολογικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστώσουν αν το πρόβλημα αυτό συνδέεσαι με την ύπαρξη κάποιων προβλημάτων υγείας όπως αναιμία η θυρεοειδής.

Φταίει η χτένα

Όταν τα μαλλιά αρχίζουν και πέφτουν οι ειδικοί συστήνουν να χρησιμοποιείται βούρτσα και όχι χτένα ώστε να μην σπάνε οι υπόλοιπες και να μην δημιουργείται ψαλίδα.

πηγή mayoclinic

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανδρική τριχόπτωση;