Φακοί επαφής που… ζουμάρουν!

  • Iatropedia
Ελβετοί ερευνητές ανέπτυξαν φακούς επαφής πάχους 1,55 χιλ. με ενσωματωμένα μικροσκοπικά «τηλεσκόπια» που ζουμάρουν με το κλείσιμο του ματιού.

Ελβετοί ερευνητές ανέπτυξαν φακούς επαφής πάχους 1,55 χιλ. με ενσωματωμένα μικροσκοπικά «τηλεσκόπια» που ζουμάρουν με το κλείσιμο του ματιού.

Το πρωτότυπο των hi-tech φακών που τελειοποίησαν ερευνητές της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne) και παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης, διαθέτει απίστευτα λεπτά μίνι τηλεσκόπια τα οποία ενεργοποιούνται μόλις ο φέρων «κλείσει το μάτι» και όχι με το φυσικό άνοιγμα και κλείσιμο του ματιού. Έτσι, κλείνοντας το δεξί μάτι παρέχεται δυνατότητα μεγέθυνσης 2,8 φορές ενώ κλείνοντας το αριστερό η όραση επανέρχεται στο κανονικό.

Οι επαναστατικοί αυτοί φακοί επαφής αποτελούνται από κομμένα με υψηλή ακρίβεια τμήματα πλαστικού, μίνι κάτοπτρα αλουμινίου και λεπτά πολωτικά φίλτρα, ενωμένα με βιολογικώς ασφαλείς κόλλες ενώ επειδή το μάτι χρειάζεται οξυγόνο για να «αναπνέει», η οξυγόνωση παρέχεται μέσω αεραγωγών διατομής μόλις 0,1 χιλιοστών! Συνοδεύονται δε από «έξυπνα» γυαλιά που ανταποκρίνονται στο… κλείσιμο του ματιού του φέροντος, επιτρέποντας την εστίαση σε βάθος και ξανά πίσω χωρίς την παραμικρή προσπάθεια.

Μοιάζει το ιδανικό gadget για… δύσκολες αποστολές –δεν είναι τυχαίο ότι μέρος της σχετικής χρηματοδότησης προήλθε από την DARPA, την Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Προγραμμάτων του αμερικανικού Πενταγώνου που οραματίζεται την χρήση βιονικής όρασης από στρατιώτες. Ωστόσο, αν και τονίζεται ότι οι φακοί βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της μελέτης, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι κάποια μέρα θα βοηθήσουν άτομα με φτωχή όραση ή πάσχοντες από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, πάθηση που επηρεάζει τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί κοκκινίζουν τα μάτια μου;

Γιατί ''πετάει'' το μάτι μου;