Έξυπνοι και θρεπτικοί συνδυασμοί τροφών

  • Iatropedia
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία μας. Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να τρώμε υγιεινά και να αποφεύγουμε ορισμένες τροφές. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιοι είναι οι έξυπνοι και θρεπτικοί συνδυασμοί τροφών για καλύτερα και πιο ευεργετικά αποτελέσματα.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Οι δίαιτες που περιέχουν μόνο ένα είδος τροφής είναι βαρετές και ανθυγιεινές. Ας μιλήσουμε για τα τρόφιμα που όταν συνδυάζονται, είναι άκρως ευεργετικά.

Εδώ είναι μια λίστα των προϊόντων, που μπορείτε να τα συνδυάσετε:

– Τα μήλα και η σκούρα σοκολάτα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για το καρδιαγγειακό σύστημα μας. Όταν τα μήλα τρώγονται με σκούρα σοκολάτα μπορούν να διαλύσουν τους θρόμβους του αίματος. Προσοχή όμως, γιατί αυτό δεν ισχύει και για τη σοκολάτα γάλακτος.

– Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως ψευδάργυρος. Επειδή και τα δυο μεταβολίζονται γρήγορα, θα πρέπει να τρώτε τροφές που είναι πλούσιες σε θείο, όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αν συνδυάσουμε δημητριακά ολικής αλέσεως με σκόρδο και κρεμμύδι, τότε το φαγητό μας θα είναι πιο θρεπτικό. Έτσι, μπορείτε να ψήσετε το δικό σας ψωμί με σκόρδο και κρεμμύδι.

– Το ελαιόλαδο από μόνο του είναι πολύ καλό, αλλά σε συνδυασμό με τις ντομάτες μετατρέπεται σε μια εξαιρετική τροφή. Η ντομάτα έχει λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που αυξάνει τις ιδιότητές του αν είναι αναμεμειγμένο με ελαιόλαδο.

– Υπάρχουν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου, όπως ο συνδυασμός ντομάτας και μπρόκολου.

– Τα φασόλια είναι πλούσια σε σίδηρο. Για να μπορέσει όμως, ο οργανισμός να απορροφήσει πιο γρήγορα τον σίδηρο συνδυάστε τα με κόκκινη πιπεριά.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες τροφές ''ρίχνουν'' τη χοληστερίνη;