Έξυπνα τρικ υγείας για να νικήσετε την αγοραφοβία!

  • Iatropedia
Η αγοραφοβία είναι μία αγχώδης διαταραχή από την οποία πάσχουν πολλά άτομα. Αφορά έναν φόβο που αναπτύσσεται σε περιπτώσεις όπου συνωστίζονται πολλά άτομα και η διαφυγή είναι δύσκολη. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πώς να διαχειριστείτε την αγοραφοβία.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Η αγοραφοβία είναι μια αγχώδης διαταραχή που χαρακτηρίζεται από τον φόβο απέναντι σε καταστάσεις, που ο ασθενής αντιλαμβάνεται ως επικίνδυνες. Αυτό περιλαμβάνει την παραμονή σε περιβάλλον με μεγάλο συνωστισμό.

Για μια σταδιακή προσέγγιση της θεραπείας ακολουθήστε τα εξής :

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας. Κάντε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, που μπορεί να περιλαμβάνουν την τακτική άσκηση, τα υγιεινά γεύματα, καθώς και την αποφυγή του αλκοόλ και των ποτών που περιέχουν καφεΐνη, όπως το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά τύπου κόλα.

Αξιοποιήστε τεχνικές αυτοβοήθειας που θα σας βοηθήσουν ειδικά κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης πανικού.

Ακολουθήστε πιο εντατικές θεραπείες, όπως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία ή η φαρμακευτική αγωγή. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να συστηθεί αν οι τεχνικές αυτοβοήθειας και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν αποδειχτούν αποτελεσματικές για τον έλεγχο των συμπτωμάτων σας από αγοραφοβία.

Σε σοβαρές περιπτώσεις αγοραφοβίας η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό άλλους τύπους θεραπείας.

Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που πάσχουν από αγοραφοβία τελικά καταφέρνουν πλήρη ίαση.

Περίπου οι μισοί παρατηρούν βελτίωση στα συμπτώματα, αλλά μπορεί να υπάρχουν και περίοδοι που τα συμπτώματά γίνονται επανέρχονται ενοχλητικά.

Ωστόσο, υπάρχουν και άτομα (περίπου ένας στους πέντε ασθενείς ) που παρά τη θεραπεία, συνεχίζουν να βιώνουν ενοχλητικά συμπτώματα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr