Έξυπνα τρικ για να περάσει γρήγορα το κρυολόγημα!

  • Iatropedia
Φτέρνισμα, πονόλαιμος, βουλωμένη μύτη, βήχας. Όλοι γνωρίζουν τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και αποτελεί ίσως την πιο κοινή ασθένεια. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο χρήσιμες συμβουλές για να περάσει γρήγορα το κρυολόγημα.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Υπάρχουν πάνω από 200 τύποι ιών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα και για το λόγο αυτό δεν είναι εφικτό να υπάρξει εμβόλιο που να προστατεύει από όλους. Επίσης δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη εμβολιασμού, καθώς το κρυολόγημα είναι μία ήσσονος σημασίας λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού (λαιμός, μύτη, ιγμόρεια) που περνάει χωρίς σοβαρές επιπλοκές.

Το κρυολόγημα είναι πιο συχνό κατά τους χειμερινούς μήνες. Ο κρύος καιρός από μόνος του δεν αυξάνει την πιθανότητα κρυολογήματος, αλλά επειδή το χειμώνα οι άνθρωποι είναι σε πιο στενή επαφή παραμένοντας σε εσωτερικούς χώρους είναι πιο πιθανό να κολλήσουν ο ένας τον άλλο.

Οι ιοί μεταδίδονται πολύ εύκολα με την εισπνοή μικροσταγονιδίων από το φτέρνισμα και το βήχα αλλά και την μεταφορά μολυσμένου υλικού με τα χέρια.

Δηλαδή μπορεί να κρυολογήσετε αγγίζοντας τα μάτια ή τη μύτη σας αφού πρώτα είχατε ακουμπήσει επιφάνειες που είχαν μικρόβια πάνω τους.

Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν 2-3 ημέρες μετά τη μόλυνση και διαρκούν 2-14 ημέρες. Ένα άτομο μεταδίδει τη νόσο 24 ώρες πριν και 5 ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Ένα άτομο με κρυολόγημα μπορεί να εμφανίζει βουλωμένη μύτη ή καταρροή, φτέρνισμα, βήχα, πονόλαιμο, πυρετό, πονοκέφαλο, πόνο στο σώμα, κόκκινα μάτια, ανορεξία και αδυναμία.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Η αντιβίωση δεν έχει θεραπευτική αξία παρόλο που πολλές φορές συνταγογραφείται.

Το πιο σημαντικό που μπορείτε να κάνετε είναι να πίνετε πολλά υγρά για να διατηρήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο.

Να θυμάστε όμως ότι ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά μπορεί να συμβάλουν στην αφυδάτωση.

Όσο για το φαγητό, ακολουθήστε την όρεξή σας.

Εάν δεν έχετε πολύ όρεξη δοκιμάστε να φάτε απλές τροφές, όπως ρύζι ή ζωμό. Οι σούπες θα σας κάνουν καλό, καθώς ο ατμός βοηθά να μειωθεί η ρινική συμφόρηση.

Τα αντιπυρετικά και παυσίπονα τύπου παρακεταμόλης και ιβουπροφαίνης θα προσφέρουν ανακούφιση από τον πυρετό και τους πόνους.

Μη δίνετε ασπιρίνη στα παιδιά, λόγω του κινδύνου εμφάνισης συνδρόμου Reye.

Τα αποσυμφορητικά της μύτης μπορεί να βοηθήσουν την αναπνοή, αλλά μη τα χρησιμοποιήσετε για περισσότερο από μία εβδομάδα. Αντίθετα το αλατόνερο, το οποίο επίσης βοηθάει να ανοίξουν οι αναπνευστικές οδοί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα.

Τα αντιβηχικά επίσης δεν είναι αποτελεσματικά. Για ήπιο βήχα, το νερό και οι χυμοί φρούτων ίσως βοηθήσουν περισσότερο. Οι γαργάρες με αλατόνερο μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο.

Η καλύτερη πρόληψη είναι η αποφυγή ατόμων που νοσούν, το καλό πλύσιμο των χεριών και ο αερισμός των χώρων. Επιπλέον η σωστή διατροφή που περιέχει φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C θα ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;

Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!

Οικογενειακός γιατρός: Αυτός ο άγνωστος!