Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα για την αύξηση του Aids!

  • Iatropedia
«Αυτοψία» στη χώρα μας πραγματοποίησαν τα δύο προηγούμενα 24ωρα ειδικοί Ευρωπαϊκών φορέων προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το Aids, δεδομένης της δραματικής αύξησης της νόσου που σε ιερόδουλες και χρήστες ναρκωτικών αγγίζει και τα 1500%.

Οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ (WHO) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης και Ελέγχου της Τοξικομανίας (EMCDDA), αξιολόγησαν το πρόβλημα της HIV/AIDS λοίμωξης στη χώρα μας ενώ συσκέφθηκαν με τους Έλληνες αρμόδιους του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΟΚΑΝΑ προκειμένου να βρεθούν οι καλύτεροι δυνατοί «δρόμοι» για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Σκοπός της επίσκεψης των Ευρωπαϊκών φορέων στη χώρα μας, η οποία διοργανώθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τον ΟΚΑΝΑ, ήταν μεταξύ άλλων να παρέχει στοιχεία για την επικείμενη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου (Ministerial Conference) με θέμα «AIDS και άλλα μεταδοτικά νοσήματα σε ευπαθείς και περιθωριοποιημένες ομάδες πληθυσμού στην Ευρώπη: Μετανάστες, εκδιδόμενα άτομα, χρήστες ναρκωτικών ουσιών » την οποία θα διοργανώσει το ελληνικό υπουργείο Υγείας στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου 2012.

Οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες είδαν από κοντά όλα τα δίκτυα που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας, τις κινητές μονάδες αλλά και όλες τις δομές. Ο ΟΚΑΝΑ παρουσίασε επίσης τις δράσεις για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης επιδημίας HIV λοίμωξης σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, ενώ η ομάδα των ξένων εμπειρογνωμόνων επισκέφθηκε και παρακολούθησε από κοντά τις δραστηριότητες ομάδων πεδίου, όπως την κινητή ιατρική μονάδα ΚΕΕΛΠΝΟ στην Πλ. Βάθη, τις δράσεις δρόμου του ΚΕΕΛΠΝΟ για εκδιδόμενα άτομα και το Σταθμό Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων (ΣΦΕΑ-ΕΜΕ) του ΟΚΑΝΑ.

Επίσης οι ομάδες των εμπειρογνωμόνων επισκέφθηκαν την Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ΓΝ Ερυθρός Σταυρός στην Αθήνα, την Μονάδα Απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ στο ΓΝ Αττικόν, το Πρόγραμμα Πολυϊατρείου Μη- Κυβερνητικής Οργάνωσης και το Κέντρο Κράτησης Αιτούντων Άσυλο στην Αμυγδαλέζα.

Στο τέλος της συνάντησης, έγινε συζήτηση σχετικά με τα προκαταρτικά συμπεράσματα και την εικόνα που έχει διαμορφωθεί, καθώς και συστάσεις για την βελτίωση, οργάνωση και τον καλύτερο συντονισμό των προγραμμάτων πρόληψης της HIV λοίμωξης στην Ελλάδα.