Ευρωπαϊκή στρατηγική στον τομέα της υγείας

  • Iatropedia
Η ευρωπαϊκή στρατηγική για θέματα υγείας θέτει την “υγεία” στο επίκεντρο όλων των κοινοτικών πολιτικών, προκειμένου να προστατεύσει καλύτερα του ευρωπαίους πολίτες και να βελτιώσει την υγεία τους. Πιο συγκεκριμένα, αφορά την αντιμετώπιση προβλημάτων όλο και πιο έντονων καθώς και σοβαρών κινδύνων για την υγεία, όπως οι πανδημίες και η βιοτρομοκρατία. Όπως αναφέρει ο Κοινωνιολόγος- […]

Η ευρωπαϊκή στρατηγική για θέματα υγείας θέτει την “υγεία” στο επίκεντρο όλων των κοινοτικών πολιτικών, προκειμένου να προστατεύσει καλύτερα του ευρωπαίους πολίτες και να βελτιώσει την υγεία τους. Πιο συγκεκριμένα, αφορά την αντιμετώπιση προβλημάτων όλο και πιο έντονων καθώς και σοβαρών κινδύνων για την υγεία, όπως οι πανδημίες και η βιοτρομοκρατία.

Όπως αναφέρει ο Κοινωνιολόγος- Δημοσιογράφος, Αριστοτέλης Καρβέλας( Market Researches & Trade –Luxembour): « Εν μέσω κρίσης τα συστήματα υγείας των κρατών μελών υφίστανται ανταγωνιστικές πιέσεις. Αφενός, το τμήμα του Ακαθαρίστου Εγχώριου Προϊόντος που προορίζεται για τις δαπάνες υγείας, αφετέρου, οι γενικοί περιορισμοί που ισχύουν για τα δημόσια οικονομικά επιβάλλουν τη μεταρρύθμιση των συστημάτων υγείας ώστε να ελέγχονται οι δαπάνες, βελτιστοποιώντας ταυτόχρονα την αποδοτικότητα του τομέα σε συνθήκες αυξημένου ανταγωνισμού.»

Τα κράτη μέλη πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις αντίθετες πιέσεις χωρίς να παραβλέπουν τη σημασία της υγείας για την ευημερία των πολιτών και την οικονομική σημασία των συστημάτων υγείας.

Έτσι, η στρατηγική ορίζει στόχους και προτεραιότητες, δίνοντας απάντηση στις σημαντικότερες προκλήσεις σε θέματα υγείας. Επίσης, ενισχύει την κοινοτική συνεργασία σε τομείς όπου τα κράτη μέλη δεν μπορούν να δράσουν μόνα τους, και συμβάλλει στη διάδοση γνώσεων και πληροφοριών επί του θέματος.

Τέλος, υποστηρίζει την έρευνα, κυρίως μέσω των νέων τεχνολογιών, με σκοπό τη βελτίωση της πρόληψης των ασθενειών και της ασφάλειας των ασθενών.