Ευνοϊκότερο περιβάλλον φορολόγησης για όσους πληρώνουν υποχρεωτικές εκπτώσεις στον ΕΟΠΥΥ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλή, καθορίζεται η φορολογική αντιμετώπιση των κατόχων άδειας κυκλοφορίας φαρμάκων από το 2015 και εφεξής γεγονός που σημαίνει ότι μειώνεται η φορολογητέα βάση για τις εταιρίες που πληρώνουν rebate και clawback.

H ρύθμιση του τρόπου φορολόγησης των clawback και rebate των φαρμακευτικών επιχειρήσεων προς τον ΕΟΠΥΥ είναι μια θετική όσο και δίκαιη από κάθε άποψη εξέλιξη.

Από τις φαρμακευτικές εταιρείες εκδίδεται πιστωτικό τιμολόγιο στο οποίο αναγράφονται, το ποσό της επιστροφής και έκπτωσης με βάση τις αναλυτικές καταστάσεις που αποστέλλουν τα Ταμεία προς τις εταιρείες και ο αναλογών ΦΠΑ διακριτά. Αναγράφεται επίσης ως αιτιολογία η φράση “Επιστροφή (clawback) του άρθρου 11 του Ν. 4052/2012 για έμμεσες πωλήσεις προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ)”.

Το πιστωτικό τιμολόγιο εκδίδεται με βάση τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4308/2014, μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα, και διατηρείται μαζί με τις αναλυτικές καταστάσεις που αποστέλλει το Ταμείο για όσο χρόνο ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 7 του νόμου 4308/2014.

Αυτά τα πιστωτικά τιμολόγια καταχωρούνται στα λογιστικά αρχεία του φορολογικού έτους, εντός του οποίου εκδίδονται και ειδικότερα στο μήνα που εκδόθηκαν και περιλαμβάνονται στις καταστάσεις φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών.