Έτοιμοι οι φαρμακοποιοί και στα Ιωάννινα για αντιπαράθεση με την ηγεσία του ΥΥΚΑ

  • Iatropedia
"Θα άρουμε τις εφημερίες και ας καθίσουν να τις κάνουν, και μάλιστα τις δύσκολες ώρες, δηλαδή τις βραδινές, τα φαρμακεία με το διευρυμένο ωράριο που τώρα στις 9 το βράδυ κλείνουν" σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων μιλώντας για τα προβλήματα των φαρμακοποιών.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Τα φαρμακεία εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, οδηγούνται σε αδυναμία αγοράς φαρμάκων από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι η συνεχιζόμενη μη πληρωμή των τρεχουσών οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ τους έχει οδηγήσει σε «οικονομική ασφυξία» .

Έτσι, η καθυστέρηση στην πληρωμή των φαρμακοποιών παρά τις επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, για νομοσχέδιο που θα βάλει τέλος στο ελεύθερο ωράριο των φαρμακείων (διευρυμένο) οδηγεί τους φαρμακοποιούν στο μονόδρομο της αντιπαράθεσης με την ηγεσία του υπουργείου.

Πάντως έχει γίνει γνωστό από την περασμένη Παρασκευή ότι το εν λόγω νομοσχέδιο και οι διατάξεις που αφορούν γενικά στην πολιτική για το φάρμακο θα ανακοινωθούν την προσεχή Τρίτη και έτσι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει…

Αν όμως αυτά που θα ανακοινωθούν, δεν ικανοποιούν το σύνολο των φαρμακοποιών, θα έχουμε δυσάρεστα φαινόμενα κινητοποιήσεων και άλλων αντιδράσεων εκ μέρους τους. Μάλιστα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής προσανατολίζεται προς αυτήν την κατεύθυνση ενώ δεν αποκλείται αντίστοιχη αντίδραση να υπάρξει και από τα φαρμακεία των Ιωαννίνων, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θόδωρος Ντούσκας.