Έτοιμες ΕΔΕ και ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο στο Δαφνί- ¨Ένοχος» χωρίς συνεργό και συνυπεύθυνους

  • Iatropedia
Το πόρισμα του ιατροδικαστή και της ΕΔΕ για τον θάνατο 42χρονου ασθενή στο Δαφνί είναι σαφή: Ο θύτης τον χτύπησε δυνατά με ένα κουτάλι που βρήκε στο κομοδίνο, οι νοσηλευτές βάρδιας έσπευσαν άμεσα ενώ δεν υπήρχε συνεργός.

Της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Με χτυπήματα από αμβλύ όργανο προκλήθηκε ο θάνατος του ασθενούς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής σύμφωνα με το πόρισμα της νεκροψίας που διενήργησε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών.

Σύμφωνα εξάλλου με το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διέταξε η διοίκηση του ΨΝΑ, το μόνο όργανο που βρέθηκε στο θάλαμο ήταν ένα κουτάλι στο κομοδίνο του ασθενούς.

Οασθενής που προκάλεσε τα τραύματα έπασχε από βαρύτατη διαταραχή, μη ανταποκρινόμενη στη θεραπευτική αγωγή και νοσηλευόταν καθηλωμένος κατάφερε να λυθεί μόνος του, χωρίς τη βοήθεια συνεργού.

Όσον αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, φαίνεται ότι τηρήθηκε το πρωτόκολλο προστατευτικού κλινοστατισμού (καθήλωση με ιμάντες) ενώ η αντίδραση των νοσηλευτών βάρδιας ήταν άμεση.

Πάντως, διοίκηση του νοσοκομείου είχε κάνει αίτημα για ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη από τον περασμένο Μάρτιο, με σκοπό την βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας στον συγκεκριμένο ασθενή και την εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισής του. Ο ειδικός πραγματογνώμονας, όπως κατέθεσε στην ΕΔΕ, κρίνοντας ότι ο συγκεκριμένος ασθενής θα έπρεπε να νοσηλεύεται σε ειδικές δομές ψυχικής υγείας οι οποίες όμως δεν υπάρχουν στη χώρα μας,