Εσωτερικό ρολόι: το μυστικό του καλού αθλητή

  • Iatropedia
Το εσωτερικό μας ρολόι παίζει τόσο μεγάλο ρόλο και στον αθλητισμό, σε βαθμό που μπορεί να χαρίσει τη νίκη, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Ακόμα και τα χρυσά μετάλλια μπορεί να οφείλονται κατά πολύ στην ώρα που διεξάγεται ένας αγώνας, ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμινχαμ που πραγματοποίησαν την σχετική μελέτη. Κι αυτό επειδή το σώμα του αθλητή μπορεί να έχει 26% διαφορετικές δυνατότητες, άρα και οι αθλητικές επιδόσεις του ίδιου ανθρώπου να διαφέρουν κατά 26% μέσα στην ίδια ημέρα!

Αυτό οφείλεται στο εσωτερικό του ρολόι: ο αθλητής που είναι «πρωινό πουλί» επιτυγχάνει τις υψηλότερες επιδόσεις του στις δώδεκα το μεσημέρι, ο μεσημεριανός τύπος στις δύο το απόγευμα και ο νυχτερινός στις οκτώ το βράδυ. Οπότε, αναλόγως της ώρας διεξαγωγής του αγώνα, μπορεί να έχει υψηλότερες ή χαμηλότερες επιδόσεις, να κερδίσει ή να χάσει.

Μάλιστα έτσι εξηγούν οι ερευνητές την… μυστηριώδη ως τώρα επιτυχία των Ισπανών στο ποδόσφαιρο, υποστηρίζοντας ότι επειδή η ισπανική κοινωνία συνήθως κοιμάται αργά, το εσωτερικό ρολόι των αθλητών της δουλεύει καλύτερα την ώρα παίζουν. Μετά από αυτή την έρευνα, οι κυνηγοί αθλητικών ταλέντων σκέφτονται να αλλάξουν την ώρα που εξετάζουν τις δυνατότητες των αυριανών πρωταθλητών και να λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τους αν τα μελλοντικά αστέρια είναι τύποι πρωϊνοί, μεσημεριανοί ή βραδινοί