Εσείς πόσο… Νεάντερταλ είστε;

  • Iatropedia
Ίσως να μην το γνωρίζετε, αλλά είναι πολύ πιθανόν να έχετε έναν… Νεάντερταλ μέσα σας.

Μπορεί το ένα έως τρία τοις εκατό του γενετικού σας κώδικα να μην είναι Χόμο Σάπιενς αλλά Νεάντερταλ. Αντίθετα με ό,τι νομίζαμε ως τώρα, ο Άνθρωπος του Νeanderthal, αυτός ο «συγγενής» του σημερινού ανθρώπου που τον πιστεύαμε ως εξαφανισμένο εδώ και 39.000 χρόνια, ζει και βασιλεύει μέσα στο DNA του σημερινού ανθρώπου!

Όλα άρχισαν το 2002, όταν ανακαλύφθηκε στη Ρουμανία το σαγόνι ενός ανθρώπου 40.000 ετών που έφερε χαρακτηριστικά Νεάντερταλ και όχι Χόμο Σάπιενς. Οι μέθοδοι ανάλυσης του DNA δεν επέτρεπαν τότε στους επιστήμονες να δουν λεπτομέρειες. Εξελίχθηκαν όμως και έτσι πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η ανάλυση DNA και άλλαξε όλα όσα ξέραμε ως σήμερα: Ο άνθρωπος αυτός, σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ David Reich, έχει γονιδίωμα Νεάντερταλ σε ποσοστό 6 έως 9%. Η σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 1 έως 3% του DNA των ανθρώπων ανά τον κόσμο προέρχεται από τους Νeanderthal, οι οποίοι αναμίχθηκαν με τον Χόμο Σάπιενς πριν εξαφανισθούν, ή μάλλον πριν «απορροφηθούν» απ’ αυτόν.

Αντίθετα απ’ ό,τι πιστευόταν παλαιότερα, οι Νεάντερταλ όχι μόνο αναμίχθηκαν και γέννησαν παιδιά με τους Χόμο Σάπιενς και στην Ευρώπη, αλλά το έκαναν όχι πριν από 50.000 χρόνια μα πολύ αργότερα, δηλαδή τουλάχιστον πριν από 39.000 χρόνια, με τα δεδομένα που έχουμε τώρα. Ο άνθρωπος όπως τον γνωρίζουμε σήμερα είχε τουλάχιστον 4 ως 6 γενιές «παππούδες» και «γιαγιάδες» Νεάντερταλ, σύμφωνα με τον γενετιστή Svante Paabo του Ινστιτούτου Max Planck της Γερμανίας που συμμετείχε στην έρευνα.