Ερώτηση ΝΔ: Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για το Γ. Ν. Ληξουρίου;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πρόσληψη γιατρών στο νοσοκομείο, ενώ πολλοί από τους υπάρχοντες γιατρούς είτε έφυγαν με πλήρη μετάθεση είτε μετακινούνται και στο Νοσοκομείο του Αργοστολίου για να καλύψουν και εκεί τις όποιες ανάγκες.

Στα δημοσιεύματα που αφορούν στην πλήρη απαξίωση και εγκατάλειψη του Γενικού Νοσοκομείου Ληξουρίου αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας οι τομεάρχες υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και Βασίλης Οικονόμου.

Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αντικατάσταση των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό στο Γ.Ν. Ληξουρίου και ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για το μέλλον του εν λόγω νοσοκομείου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για το Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου;

Η «στρατηγική» του Υπουργείου Υγείας έχει υποβαθμίσει τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους Έλληνες πολίτες: οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητας – ούτε ο απαραίτητος αριθμός γιατρών έχει συγκεντρωθεί ούτε οι κατάλληλοι χώροι εγκατάστασης έχουν βρεθεί -, τα Κέντρα Υγείας παρουσιάζουν ελλείψεις και σε προσωπικό και σε υλικά και τα γενικά νοσοκομεία είναι αδύνατον να ανταποκριθούν αφού έχουν επωμιστεί το σύνολο του έργου.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα οδηγείται στην πλήρη απαξίωση και εγκατάλειψη.

Προσλήψεις γιατρών

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πρόσληψη γιατρών στο νοσοκομείο, ενώ πολλοί από τους υπάρχοντες γιατρούς είτε έφυγαν με πλήρη μετάθεση είτε μετακινούνται και στο Νοσοκομείο του Αργοστολίου για να καλύψουν και εκεί τις όποιες ανάγκες.

Επιπλέον, η Παθολογική κλινική εγκαταλείπεται δεδομένου ότι από τους τρεις ιατρούς παθολόγους που μέχρι πρόσφατα υπηρετούσαν, ο ένας εξ αυτών έχει μετακινηθεί στο Γ.Ν. Αργοστολίου, ο δεύτερος έως το τέλους του χρόνου συνταξιοδοτείται και ως εκ τούτου η Παθολογική κλινική δε θα δύναται σύντομα ούτε καν να εφημερεύει.

Αντίστοιχες ελλείψεις παρουσιάζονται στους παιδίατρους και τους ακτινολόγους δεδομένου ότι πλέον έχει μείνει μόνο ένας από την κάθε ειδικότητα, ενώ ο ένας χειρούργος που απέμεινε υπηρετεί στο νοσοκομείο μόλις μία φορά την εβδομάδα δεδομένου ότι βρίσκεται κυρίως στο Αργοστόλι.

Επειδή η κυβέρνηση φαίνεται να μη θέλει να πάρει ξεκάθαρη θέση όσον αφορά στο μέλλον του εν λόγω νοσοκομείου αλλά και γενικότερα δείχνει να έχει ελλιπή σχεδιασμό σχετικά με το μέλλον όλων των μονάδων υγείας.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Έχετε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αντικατάσταση των ελλείψεων στο ιατρικό προσωπικό στο Γ.Ν. Ληξουρίου;
2. Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για το μέλλον του εν λόγω νοσοκομείου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας

Βασίλειος Οικονόμου Επικρατείας