Ερώτηση ΝΔ: Ελλείψεις και προβλήματα στη λειτουργία των αξονικών τομογράφων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ ότι 50 νοσοκομεία δε διαθέτουν αξονικούς τομογράφους αλλά και όσα έχουν υπολειτουργούν αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσονας Φωτήλας και ο τομεάρχης Υγείας, Βασίλης Οικονόμου.

Στα δημόσια νοσοκομεία παρατηρείται είτε ελλιπής συντήρηση των αξονικών τομογράφων είτε έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Παραδείγματα και των δύο περιπτώσεων συναντάμε και στην Αχαΐα όπου ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου του Αιγίου λειτουργεί μόνο δύο φορές την εβδομάδα κατά το πρωινό ωράριο, ενώ στο Καραμανδάνειο είναι εκτός λειτουργίας. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν ισχύουν οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ και εάν ναι σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να λυθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Οι ελλείψεις και η ελλιπής συντήρηση των ιατρικών μηχανημάτων τείνουν να γίνουν ο κανόνας στις υγειονομικές μονάδες ανά την χώρα παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για δήθεν αναβάθμιση της δημόσιας υγείας των πολιτών. Σύμφωνα με καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) 50 νοσοκομεία δε διαθέτουν αξονικούς τομογράφους αλλά και όσα έχουν υπολειτουργούν είτε λόγω ελλιπούς συντήρησης είτε λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Στο νοσοκομείο του Αιγίου για παράδειγμα, στην Αχαΐα, ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί μόνο δύο φορές την εβδομάδα κατά το πρωινό ωράριο, ενώ στο Καραμανδάνειο είναι εκτός λειτουργίας.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Ισχύουν οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ ότι 50 νοσοκομεία δεν διαθέτουν αξονικό τομογράφο; Για ποιους λόγους δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες; Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί μέχρι σήμερα για την προμήθεια/ επισκευή όπου υπάρχει ανάγκη αξονικών τομογράφων; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των σχετικών ενεργειών;

2. Υπάρχει επαρκές προσωπικό ώστε όταν τα μηχανήματα επαρκούν να μπορούν να εξυπηρετούν ικανοποιητικά τους πολίτες και να μην χρειάζεται να καταφύγουν σε άλλα νοσοκομεία;
Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας

Βασίλειος Οικονόμου Επικρατείας