Εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ: Καταγγέλλουν συμπεριφορές εκ μέρους της διοίκησης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τη διαδικασία που επέλεξε το Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ να εξετάσει σε πολύωρες προσωπικές συνεντεύξεις τους εργαζόμενους που κατήγγειλαν την πρόταση κλεισίματος της μονάδας μεθαδόνης, καθώς και την όλη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το μέλλον του Οργανισμού, καταδικάζει ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ.

Μετά τα όσα συνέβησαν την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου εις βάρος των εργαζομένων της μονάδας μεθαδόνης της Νίκαιας, το Δ.Σ. του συλλόγου των εργαζομένων στον Οργανισμό εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Το Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ καταγγέλει τη διαδικασία, που επέλεξε το Δ.Σ του Οργανισμού. Μια διαδικασία πρωτοφανούς επίδειξης αυταρχισμού, τρομοκρατίας και χυδαίας αντίληψης περί άσκησης εξουσίας.

Το Δ.Σ του Οργανισμού επέλεξε να «εξετάσει» κατά μόνας τους συναδέλφους -επί πεντάωρο- για μια συλλογική ανακοίνωση, όπου κατήγγειλαν την πρόταση κλεισίματος της μονάδας μεθαδόνης, καθώς και την εν γένει διαδικασία λήψης αποφάσεων για το μέλλον του Οργανισμού.

Τι ήταν αυτό που ενόχλησε τόσο τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και αποφάσισε να αντιδράσει με αυτόν τον απαράδεκτο και καινοφανή τρόπο; Το ότι τόλμησαν οι εργαζόμενοι να εκφράσουν την άποψή τους; Το ότι τόλμησαν να ενημερώσουν τους θεραπευόμενους και τις υπόλοιπες μονάδες της Αττικής; Ή μήπως το ότι απάντησαν συλλογικά;

Αντί να προβληματιστούν για την ορθότητα των επιλογών τους που συναντά την καθολική διαφωνία των εργαζομένων, των θεραπευομένων και των οικογενειών τους, ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, ο Γενικός Διευθυντής και τα μέλη του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, σε μια εντυπωσιακή επίδειξη ανακριτικής δεινότητας επέλεξαν το ρόλο του «ιεροεξεταστή» (με πρακτικογράφο τον Αρχιερέα της νομικής επιστήμης, μέλος του Δ.Σ). Η λογική του «αποφασίζουμε και διατάζουμε» για την αντιμετώπιση της διαφορετικής άποψης, συνάδει με φασίζουσες συμπεριφορές, όπως αυτές εξελίχθησαν στη χτεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. με έντονα στοιχεία πολιτικού ρεβανσισμού.

Επιλογές τύπου «Ιεράς Εξέτασης» που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν όσους διαφωνούν ή σκέφτονται να διαφωνίσουν στο μέλλον με τις όποιες επιλογές της Διοίκησης, δε χωρούν σε ένα Οργανισμό σαν τον ΟΚΑΝΑ.

Η Άποψη δεν φιμώνεται, δεν εκβιάζεται και δεν τρομοκρατείται.

Διαφαίνεται πως η παρούσα Κυβέρνηση, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και οι άνθρωποι που έχουν επιλέξει για τη διοίκηση των εποπτευόμενων φορέων τους, εγκαινιάζουν νέα ήθη και έθιμα στο χειρισμό των εργαζομένων που διαφωνούν, όπως πρόσφατα άλλωστε έγινε κι από τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ. Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ διαχρονικά δεν επέτρεψαν και δεν θα επιτρέψουν ο ΟΚΑΝΑ να γίνει το Τσιφλίκι κανενός.
Λυπούμαστε κι οργιζόμαστε επιπλέον, γιατί ο Πρόεδρος κι ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού είναι ή ήταν «συνάδελφοί μας». Μέχρι πρόσφατα συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις του Συλλόγου μας ενάντια στις λογικές τσιφλικαδισμού των προηγούμενων οργάνων Διοίκησης (Δ.Σ-Γεν.Διευθυντές), τις οποίες δυστυχώς σήμερα υιοθετούν και υπερβαίνουν με φανατισμό.

Την απειλή που εκτόξευαν, ευθέως, σε κάθε ένα από τους συναδέλφους, που ανέκριναν εχθές με την τελευταία ερώτηση αν νομίζει ότι «θέλει να συνεχίσει να εργάζεται στον Οργανισμό» την επιστρέφουμε και απαντάμε. Εάν αυτοί θέλουν να διοικήσουν με δημοκρατικό τρόπο τον Οργανισμό και όχι με απειλές, και εκφοβισμούς.
Εάν δεν θέλουν ή δεν μπορούν, υπάρχει ένας και μόνο δρόμος».