Έρευνα: Οι μανόλιες στην μάχη κατά του καρκίνου του εγκεφάλου και του αυχένα!

  • Iatropedia
Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, μια ουσία που βρίσκεται στον φλοιό και τα φύλλα της μανόλιας μπορεί να αποβεί αποτελεσματική κατά των καρκίνων του εγκεφάλου και του αυχένα, οδηγώντας σε νέας προληπτικές θεραπείες και τρόπους αντιμετώπισής τους.

Όπως ανακάλυψαν ερευνητές από το Birmingham Veteran Affairs Medical Center και το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμινγκαμ, η συγκεκριμένη ουσία, γνωστή ως χονοκιόλη (honokiol), μπλοκάρει μια πρωτεΐνη που ευνοεί την ανάπτυξη καρκινικών όγκων σε πλακώδη κύτταρα στον εγκέφαλο και τον αυχένα, συνέπεια συνήθως της κατάχρησης αλκοόλ και καπνού. Το εκχύλισμα αυτό είναι γνωστό αιώνες τώρα στην παραδοσιακή κινεζική και ιαπωνική Ιατρική για την καταπολέμηση του άγχους και του στρες, όμως πέραν των γνωστών ευεργετικών ιδιοτήτων του οι ερευνητές βρήκαν ακόμη μια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης του Δρα. Santosh K. Katiyar που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Oncotarget, η χονοκιόλη διαθέτει ορισμένες αντικαρκινικές ιδιότητες οι οποίες μπορούν να αποτρέψουν ή να μειώσουν την ανάπτυξη όγκων σε ζωικά μοντέλα με καρκίνο του μαστού, του δέρματος, του προστάτη και του πνεύμονα (nonsmall cell lung cancer). Σε ειδικές δοκιμές όμως που διεξήγαγαν με ποντίκια, η εν λόγω ουσία εμπόδισε καίρια την υπερέκφραση της πρωτεΐνης EGFR (Εpidermal Growth Factor Receptor) η οποία συναντάται σχεδόν στο 90% των περιπτώσεων του καρκίνου πλακωδών κυττάρων και σταμάτησε την ανάπτυξη των όγκων, καθιστώντας έτσι την χονοκιόλη έναν πολλά υποσχόμενο στόχο για φάρμακα στο πλαίσιο νέων θεραπειών.