Έρευνα: Επί 6 μήνες και όχι απόλυτα προστατεύει το αντιγριπικό εμβόλιο

  • Iatropedia
Το αντιγριπικό εμβόλιο προσφέρει μέτρια προστασία κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της σεζόν της γρίπης, δηλαδή επί 6 μήνες, αναφέρει νέα έρευνα. Η έρευνα περιέλαβε 1.700 Αμερικανούς όλων των ηλικιών. Οι συμμετέχοντες έκαναν το εμβόλιο γρίπης και οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για 4 σεζόν γρίπης, από το 2010-2011 μέχρι το 2013-2014.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Το εμβόλιο πρόσφερε μέχρι 6 μήνες προστασία. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που διεξήγαγε η δρ Τζένιφερ Ράντιν από το Naval Health Research Center στο Σαν Ντιέγκο.

Όπως εξηγεί η Αμερικανίδα ερευνήτρια, προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι η προστασία από τη λοίμωξη με γρίπη περιορίζεται με τον καιρό μετά τον εμβολιασμό, λόγω μειούμενων επιπέδων αντισωμάτων. Ωστόσο, στην τελευταία έρευνα φάνηκε ότι όσοι έκαναν το εμβόλιο είχαν μέτρια προστασία έως 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό που είναι άλλωτσε και η διάρκεια των περισσότερων ξεσπασμάτων γρίπης.

Αυτό σημαίνει ότι ο εμβολιασμός για τη γρίπη μειώνει τον κίνδυνο κάποιου για επίσκεψη στον γιατρό κατά 50 έως 70%, εξήγησε.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, νωρίς το φθινόπωρο, πριν την έναρξη της σεζόν γρίπης, μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει το μεγαλύτερο αριθμό των περιστατικών γρίπης.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο International Conference on Emerging Infectious Diseases, στην Ατλάντα.