Έρευνα αποκαλύπτει το κλειδί για την επιτυχία στην απώλεια βάρους

  • Iatropedia
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Patient Education and Counseling, το κλειδί για την επιτυχία στην απώλεια βάρους είναι η ιατρική υποστήριξη.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος είναι δύο φορές πιο πιθανό να πετύχουν τον στόχο τους, όταν αισθάνονται ότι έχουν περισσότερη βοήθεια από τους γιατρούς που τους παρακολουθούν, σε σύγκριση με εκείνους που δεν αισθάνονται την ίδια βοήθεια από τους γιατρούς.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 347 παχύσαρκων ατόμων που πήραν μέρος σε μία μελέτη συνολικής διάρκειας δύο ετών, με την χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης επάνω σε ένα πρότυπο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Στο τέλος τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε μεταξύ άλλων και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις με τους υπεύθυνους γιατρούς που επέβλεπαν την πορεία τους.

Για παράδειγμα, οι ερωτήσεις αφορούσαν το πόσο συχνά οι γιατροί έδειξαν σεβασμό και τους άκουγαν προσεκτικά, αν τους εξηγούσαν με σαφήνεια το τι συνέβαινε, καθώς και το πόσο ένιωσαν ότι τους βοηθούσαν οι γιατροί να πετύχουν τον στόχο τους.

Από τους 347 συμμετέχοντες το 63% ήταν γυναίκες. Όλοι τους είχαν ένα μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 36,3, κάτι που σημαίνει ότι όλοι τους ήταν παχύσαρκοι. Επίσης, κάθε ένας από αυτούς αντιμετώπιζε έναν τουλάχιστον από τους εξής τρεις γνωστούς παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου: διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ένιωθαν πιο κοντά με τον προσωπικό τους γιατρό και πως είχαν μεγαλύτερη υποστήριξη σε αυτό που έκαναν, κατάφεραν να χάσουν κατά μέσο όρο 5 κιλά, ενώ οι υπόλοιποι έχασαν λιγότερα από τα μισά κιλά (2,2).

http://www.eurekalert.org

http://www.sciencetimes.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

'Λιώστε' τα κιλά των διακοπών με αυτό το ρόφημα πριν το πρωινό

Τέσσερα πράγματα που δεν σας λέει κανείς για την απώλεια κιλών