Έρευνα Alco-Φαρμακοποιών: 7 στους 10 δυσαρεστημένοι από τις υπηρεσίες υγείας!

  • Iatropedia
Την πιο γκρίζα εικόνα έχουν οι Έλληνες για το σύστημα Υγείας της χώρας μας γεγονός που αποτυπώνεται ξεκάθαρα και σε μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία ALCO για λογαριασμό του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Αθήνας (ΦΣΑ) σε δείγμα 1000 ατόμων σε όλη τη χώρα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Έλληνες απολαμβάνουν χειρότερες υπηρεσίες με τον πολυδιαφημισμένο ΕΟΠΥΥ, είναι καχύποπτοι απέναντι στην …επίμονη τρόικα για τη δραστική ουσία ενώ δεν είναι ευχαριστημένοι ούτε από τα ασφαλιστικά Ταμεία αλλά τελικά ούτε και από τους γιατρούς. Διαβάστε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας.

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν οι Έλληνες τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας οι οποίες ούτως ή άλλως φθίνουν καθημερινά.

Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία ALCO για λογαριασμό του ΦΣΑ, το 74% των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένοι από την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα και μόνο το 23% είναι ικανοποιημένοι.

Τη χειρότερη εικόνα την έχουν οι πολίτες για τα ασφαλιστικά Ταμεία που με ποσοστό 77% δηλώνουν μη ικανοποιημένοι.

Το 6% δεν είναι ευχαριστημένο από τα δημόσια νοσοκομεία ενώ στο 16% είναι το ποσοστό δυσαρέσκειας για τους φαρμακοποιούς.

Στο μείον 32% βρίσκονται οι γιατροί οι οποίοι φαίνεται ότι δεν έχουν δημιουργήσει τελικά και την καλύτερη εικόνα.

Οι μισοί πιστεύουν (50%) ότι οι δαπάνες στην Υγεία μειώθηκαν εξαιτίας της μείωσης των υπηρεσιών και όχι επειδή χτυπήθηκε το μαύρο χρήμα ενώ μόνο το 36% εκτιμά ότι μειώθηκαν οι δαπάνες επειδή περιορίσθηκε η σπατάλη.

Ο ΕΟΠΥΥ έκανε τα πράγματα χειρότερα στην υγεία για τους περισσότερους (59%) ενώ μόνο το 11% θεωρεί ότι είναι καλύτερα.

Και αυτό επειδή οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 68% δεν έχουν επιτευχθεί με το νέο φορέα οι στόχοι δηλαδή καλύτερες υπηρεσίες και καλύτερες τιμές.

Επίσης 7 στους 10 (68%) θεωρούν ότι είναι σωστές οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών δεδομένου ότι είναι απλήρωτοι για μήνες ενώ 6 στους 10 συμφωνούν να γίνει συμψηφισμός των χρεών ώστε να διευκολυνθεί ο κλάδος.

Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία είναι για το 37% των ερωτηθέντων αρνητική εξέλιξη για την περίθαλψή τους, το 35% δεν απαντά καθώς δεν γνωρίζει ενώ μόλις το 11% θεωρεί ότι θα είναι θετική εξέλιξη.

Τα ανώνυμα γενόσημα φάρμακα ανησυχούν τους Έλληνες, καθώς οι 6 στους 10 (64%) εκτιμούν ότι εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία τους.

Γι αυτό άλλωστε το 56% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πρέπει οι γιατροί να συνταγογραφούν συγκεκριμένα επώνυμα φάρμακα.

Άλλωστε το 81% εμπιστεύεται τα επώνυμα ελληνικά φάρμακα (το 37% πολύ και το 44% αρκετά).

Όσο για την τρόικα, οι περισσότεροι έχουν αρνητική άποψη και δεν πιστεύουν ότι πίσω από την προσπάθειά της να προωθήσει τη δραστική ουσία κρύβονται συμφέροντα (72%).