Έρχονται τα ακριβά φάρμακα από τα φαρμακεία της γειτονιάς; Οι δηλώσεις Άδωνι και οι ανησυχίες των φαρμακοποιών

  • Iatropedia
Στα φαρμακεία της γειτονιάς είναι πιθανό να επιστρέψουν και πάλι τα φάρμακα υψηλού κόστους από όπου θα μπορούν να τα προμηθεύονται οι ασθενείς.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Τα πανάκριβα φάρμακα που χορηγούνται και σοβαρές παθήσεις είναι πιθανό να πωλούνται σε λίγο καιρό και πάλι από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Σήμερα οι ασθενείς τα βρίσκουν μόνο στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αλλά και στα νοσοκομεία και συχνά με αρκετή αναμονή και δυσκολία.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανοίγει ξανά το δρόμο για την πώλησή τους στα φαρμακεία της γειτονιάς, αφού όπως σημειώνει πλέον υπάρχει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που μπορεί να διασφαλίσει την ορθή διακίνησή τους.

Βέβαια η πρόταση αυτή του υπουργού Υγείας δεν έρχεται τυχαία.

Έως την Ιούνιο η τρόικα ζητά να μειωθεί περαιτέρω το ποσοστό κέρδος των φαρμακοποιών από το 23% στο 15%. Η πώληση των ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία της γειτονιάς θα μπορούσε να επιφέρει μια ισορροπία στα κέρδη του κλάδου καθώς θα εξοικονομούν ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με το παρελθόν. Με τον τρόπο αυτό όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει ένα νέο κύμα αντιδράσεων από τις νέες περικοπές που περιμένουν τους φαρμακοποιούς.

Ωστόσο το «δωράκι» αυτό στον κλάδο προκαλεί νέες ανησυχίες στους επικεφαλής των φαρμακοποιών. Και επειδή η δέσμευση έρχεται πριν τις εκλογές και επειδή είναι άγνωστο αν ο ΕΟΠΥΥ θα μπορεί να πληρώνει μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να μη χρεώνονται οι φαρμακοποιοί τα υπέρογκα ποσά για την αγορά των ακριβών φαρμάκων.

Μια άλλη προϋπόθεση που θέτει ο Άδωνις Γεωργιάδης για τη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία είναι και το μητρώο ασθενών που θα μπορούσε να διασφαλίσει την ορθή και διάφανη χορήγηση των ακριβών σκευασμάτων μόνο σε αυτούς που πραγματικά τα χρειάζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η μάχη για τα κονδύλια των ψυχιατρικών μονάδων! Οσμή σκανδάλου με εμπλεκόμενους πολιτικούς;

Ποιος ευθύνεται τελικά για το δημόσιο χρέος; Τι είπε ο Άδωνις για φάρμακα, δαπάνες υγείας και Ανδρέα Λοβέρδο!

ΕΟΠΥΥ: Δωρεάν νοσηλείες και εξετάσεις σε ιδιωτικά κέντρα έως και τέλος Ιουνίου!

Γιατροί ΠΕΔΥ: «Το 8ωρο βλάπτει σοβαρά την υγεία μας»! Τι ζητούν από Άδωνι