Έρχονται νέες τιμές σε όλα τα φάρμακα! Ποιος χάνει ποιος κερδίζει

  • Iatropedia
Ο κατάλογος με τις νέες τιμές φαρμάκων που αναμένεται να ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο καταρτίσθηκε ήδη από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Πρόκειται για νέες τιμές στο σύνολο των φαρμακευτικών προϊόντων που είναι μειωμένες κατά μέσο όρο 5%. Ακολουθεί η διαδικασία των ενστάσεων τις οποίες μπορούν να υποβάλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να γίνουν τυχόν διορθώσεις.

Μάλιστα υπάρχει πλέον ειδική on-line εφαρμογή για την υποβολή των παρατηρήσεων αυτών ενώ θα υπάρξει και «δια ζώσης διαβούλευση» όπως σημειώνεται από τον ΕΟΦ.

Τις επόμενες ημέρες πιθανότατα την Παρασκευή 1 Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας ώστε να εξετάσει λεπτομερώς τις όποιες ενστάσεις και προβλήματα προκύψουν ώστε στη συνέχεια να δώσει το πράσινο φως για τις νέες τιμές.

Οι ανανεωμένες τιμές πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή από το Σεπτέμβριο.

Πάντως με την ανακοστολόγηση των φαρμάκων ο Μάκης Βορίδης ευελπιστεί να εξοικονομήσει περί τα 50 εκατ. ευρώ ώστε μαζί με τα άλλα μέτρα που προωθεί όπως το μεγαλύτερο ποσοστό συνταγογράφησης γενοσήμων να μειώσει κοντά στα 150 εκατ. ευρώ τη φαρμακευτική δαπάνη.

Μια δαπάνη που είχε ξεφύγει κοντά στα 170εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014 και εκτιμάται ότι μπορεί έως το τέλος του χρόνου η υπέρβαση να έχει φθάσει στα 250 εκατ. ευρώ.

Και προκειμένου οι φαρμακευτικές εταιρείες να μην πληρώσουν μεγάλη επιστροφή (clawback) ο Μάκης Βορίδης επιχειρεί άρον άρον να λάβει μέτρα για την εξοικονόμηση κονδυλίων. Κονδύλια που προέρχονται με αποφάσεις εξπρές και χωρίς ιδιαίτερη μελέτη καθώς προκαλούν σύγχυση σε ασθενείς και γιατρούς.

Χαρακτηριστικές οι νέες συμμετοχές στην αγορά φαρμάκων για τους ασθενείς αλλά και η περίπτωση του νέου πλαφόν συνταγογράφησης που υποχρεώνει τον ιατρικό κόσμο να χορηγεί φάρμακα συγκεκριμένου ποσού σε κάθε ασθενή ανάλογα με την ειδικότητα. Οι αντιδράσεις έχουν ξεκινήσει προ πολλού αλλά μέχρι να γίνουν οι όποιες αλλαγές και εξαιρέσεις φαίνεται πως ο κ.Βορίδης θα έχει ήδη κερδίσει το ποσό που επιδιώκει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρόεδρος φαρμακοποιών κατά Βορίδη για τα γενόσημα! «Υπό σύγχυση ο υπουργός για τα φάρμακα»

Σε αυτοδίκαιη αργία ο γιατρός του Ευαγγελισμού με το φακελάκι! Όλες οι εξελίξεις

Εφημερίες για γερά νεύρα στο ΕΣΥ: γεύματα με …σκουλήκια στους γιατρούς! Τι βρέθηκε σε πιάτο

Πράσινες» αιχμές κατά της αξιολόγησης! Τα κομματικά ρουσφέτια και η αντικειμενικότητα στο ΕΣΥ