Έρχονται υποχρεωτικές εκπτώσεις για τις φαρμακοβιομηχανίες! Πως θα καταβάλουν το clawback

  • Iatropedia
Κοντά στα 150 εκατ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις με τη μορφή του clawback (επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης δαπάνης) αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο για το 2ο εξάμηνο του έτους, γεγονός που προκαλεί αναταράξεις στον κλάδο.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης των 2 δις ευρώ θα πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να μην ξεπεραστεί το ποσό που έχει προσδιορίσει η τρόικα.

Ήδη τους πρώτους έξι μήνες καταγράφεται υπέρβαση ύψους 141 εκατ. ευρώ ενώ εκτιμάται ότι έως το τέλος του χρόνου θα προστεθούν άλλα 100 εκατ. ευρώ.

Όμως φέτος θα υπάρξει μια διαφορετική κατανομή των ποσών που πρέπει να πληρώσουν οι εταιρείες.

Ειδικότερα στο 2ο εξάμηνο του 2014 το «μοίρασμα» θα γίνει με βάση την κατηγορία φαρμάκων που έχουν πουληθεί.

Δηλαδή το clawback θα ορισθεί με βάση τα πρωτότυπα φάρμακα, τα Off patent, τα υψηλού κόστους και τα γενόσημα.

Η ρύθμιση αυτή προκαλεί αντιδράσεις σε πολλές εταιρείες οι οποίες διαμαρτύρονται πως μέσα από αυτή τη διαδικασία κάποιοι θα ευνοηθούν.

Ωστόσο ο Μάκης Βορίδης έχει ήδη καταλήξει όπως λένε οι πληροφορίες, ότι η καταβολή των χρημάτων θα γίνει με αυτόν τον τρόπο.

Πάντως στο τέλος του 2014 αναμένεται να καταβληθούν τα πρώτα 90 εκατ. ευρώ ενώ το 2015 θα γίνει η εκκαθάριση.

Να σημειωθεί πάντως πως η τρόικα εμφανίζεται αποφασισμένη να μην αυξήσει τη φαρμακευτική δαπάνη πάνω από τα 2 δις (προς ώρας προσδιορίζεται στα 1,944 δις) παρότι υπάρχουν συνεχή αιτήματα και από τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και την ελληνική κυβέρνηση.

Το παιχνίδι παίζεται τώρα στο ποσό που θα δοθεί στα φάρμακα των ανασφάλιστων και αν αυτά θα προστεθούν στα 2 δις ευρώ, οπότε για τους ασφαλισμένους η δαπάνη θα μειωθεί περαιτέρω και κοντά στα 1,750 δις ευρώ.