Έρχονται φάρμακα και στα σούπερ μάρκετ το 2014! Ποια θα πωλούνται

9bfa19452f21b23fe9ae23e4f9440b0b.png
Με το νέο έτος αναμένεται να καταρτισθεί η λίστα των Μη Συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) που θα πωλούνται και στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Δίπλα στα γάλατα και τα λαχανικά πολύ σύντομα οι Έλληνες καταναλωτές θα συναντούν στα σούπερ μάρκετ και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Τα υπουργεία Υγείας αλλά και Ανάπτυξης ετοιμάζουν ήδη τις σχετικές διατάξεις που θα επιτρέπουν σε αλυσίδες σουπερ μάρκετ να πωλούν συγκεκριμένα φαρμακευτικά είδη. Άλλωστε ο σχετικός νόμος έχει ήδη αλλάξει.

Η λίστα των σκευασμάτων θα προσδιορισθεί και θα δημοσιοποιηθεί αμέσως μετά τις γιορτές δεδομένων και των πιέσεων που υπάρχουν ειδικά προς το υπουργείο Ανάπτυξης για άμεση απελευθέρωση της αγοράς.

Τα σκευάσματα που αναμένεται να πάρουν τη θέση τους στα ράφια είναι βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής αλλά πιθανώς και ορισμένα καλλυντικά που μέχρι σήμερα πωλούνταν μόνο στα φαρμακεία.

Η ρύθμιση προκαλεί την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών ειδικά μάλιστα τώρα που φαίνεται να παίρνει ενεργό ρόλο στην υπόθεση το υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι με την εμπλοκή του υπουργείο Ανάπτυξης στην υπόθεση (που δεν αποκλείεται να την αναλάβει εξ ολοκλήρου) χάνεται ο έλεγχος των φαρμάκων που θα διακινούνται από τα σούπερ μάρκετ και μάλιστα θα περάσουν σε καθαρά εμπορικό επίπεδο.

Εξάλλου ο κλάδος συνεχίζει να υποστηρίζει ότι έστω κι αν τα σκευάσματα αυτά είναι Μη συνταγογραφούμενα παραμένουν φάρμακα με παρενέργειες που θέλουν παρακολούθηση και διάθεση από φαρμακοποιούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άδωνις αμετακίνητος για γιατρούς ΕΟΠΥΥ! Όταν οι λεπτομέρειες κάνουν τη …διαφορά

Όταν τα τζάκια…πνίγουν τους ασθενείς! Συμβουλές από το υπουργείο Υγείας

Πρόεδρος ΠΙΣ στο iatropedia:«Ο Νέος ΕΟΠΥΥ θα εκμεταλλεύεται γιατρούς και ασθενείς»! Άρθρο-παρέμβαση

Τι χαράτσια έρχονται στην Υγεία από το 2014! Τι θα πληρώνουμε παραπάνω

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όλες οι ειδήσεις

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν

Top 5 Trends