Έρχονται άρον άρον τα πρόστιμα σε γιατρούς που δε συνταγογραφούν ηλεκτρονικά!

  • Iatropedia
Ξεφεύγει η φαρμακευτική δαπάνη γεγονός που προκαλεί μάλλον…τρόμο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας γι αυτό και τη …νύφη θα την πληρώσουν οι γιατροί.

Λίγο οι πιέσεις της τρόικας για έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, λίγο το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που καταρρέει από …χάκερς και γιατρούς που του γυρίζουν την πλάτη εξαιτίας προβλημάτων, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα εφαρμόσει όπως και να χει το πρόστιμο 1 ευρώ για κάθε συνταγή που είναι χειρόγραφη.

Μπορεί ο σχετικός νόμος να προέβλεπε ότι θα είχε ήδη εφαρμοσθεί το σύστημα των προστίμων του 1 ευρώ και να δόθηκε παράταση έως την 1η Ιουνίου, τίποτε όμως δεν αποκλείει πλέον το μέτρο να εφαρμοσθεί νωρίτερα.

Αιτία η χαμηλή αξιοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τους γιατρούς κυρίως του ΙΚΑ που αποτελούν άλλωστε και τον βασικό κορμό του ΕΟΠΥΥ.

Άλλωστε οι πιέσεις της τρόικας είναι πλέον ασφυκτικές. Οι δανειστές μας ζητούν να ολοκληρωθεί άμεσα το σύστημα όπως ήταν και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Ωστόσο ουδείς φαίνεται να υπολογίζει τα δεκάδες προβλήματα που παρουσιάζει το σύστημα και «πέφτει» κάθε λίγο και λιγάκι. Ουδείς φαίνεται επίσης να υπολογίζει ότι σε πολλά απομακρυσμένα μέρη της χώρας δεν υπάρχει καν διαδίκτυο ενώ πολλοί γιατροί κυρίως αγροτικοί θα πρέπει να αγοράσουν τα δικά τους λάπτοπ. Όσο για τη χρηματοδότηση των υπολογιστών προς τους γιατρούς και αυτή φαίνεται πως σκοντάφτει κάπου στη …διαδρομή.

Πάντως το ζήτημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποδεικνύεται δαμόκλειος σπάθη για τη νυν κυβέρνηση και όπως όλα δείχνουν και για την επόμενη…