Έρχονται αλλαγές στον υπολογισμό της τιμής των φαρμάκων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στην ανάγκη αλλαγών στην τιμολόγηση φαίνεται να συμφωνούν όλοι: Χθες τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, ξεκίνησαν την εργασία τους επιζητώντας τρόπους αλλαγής στον υπολογισμό των τιμών σε δύο φάσεις: Αρχικά έθεσαν ένα πλαίσιο συζήτησης και στόχων και οι διαφορετικές πλευρές δήλωσαν την πρόθεσή τους να ...συνεννοηθούν!

Η διαμόρφωση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για την τιμολόγηση των φαρμάκων, ευελπιστούν να οδηγήσει στην εξάλειψη των στρεβλώσεων οι οποίες παρατηρούνται. Με τη διαδικασία της δεύτερης ανατιμολόγησης του έτους, που θα γίνει μετά το καλοκαίρι, οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν σε δύο στάδια.

Το πλαίσιο τιμολόγησης, θα οδηγήσει στο νέο Δελτίο Τιμών όσο το δυνατόν πιο ομαλά έως το τέλος του 2017 και την επόμενη εβδομάδα, στη νέα σύσκεψη των μελών της Επιτροπής, αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς οι τεχνικές λεπτομέρειες που θα επιτρέψουν την αποφυγή λαθών. Ένα τέτοιο είναι τα off patent φάρμακα με τιμές χαμηλότερες των γενοσήμων τους αλλά και οι διαφοροποιήσεις σε σκευάσματα που προωθούνται με τη διαδικασία του co-marketing.

Το δεύτερο στάδιο των αλλαγών, που αφορά στα δελτία τιμών που θα ακολουθήσουν από το 2018 και μετά, αφορά έναν γενικότερο ανασχεδιασμό του συστήματος τιμολόγησης καθώς είναι γνωστό ότι οι συνεχείς μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων τα τελευταία χρόνια, δεν αποδίδει πια ούτε λύνει κάποιο πρόβλημα καθώς δεν οδηγεί σε πραγματικό εξορθολογισμό της δαπάνης.

Το θέμα της αναπροσαρμογής του τιμολογιακού πλαισίου έχει τεθεί και σε σχετική επιστολή του ΣΦΕΕ στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ως εκ τούτου, στο πλαίσιο καλής συνεργασίας που καλλιεργείται τελευταία, επιδιώκεται και η σύνταξη μιας πρότασης Υπουργική Απόφασης, για το νέο πλαίσιο τιμολόγησης, η οποία θα είναι αποτέλεσμα σύνθεσης των απόψεων και κοινής συναίνεσης των εμπλεκομένων πλευρών. Τελικά η απόφαση θα χρειαστεί βέβαια να πάρει το πράσινο φως από τους Θεσμούς!

ΣΦΕΕ και ΠΕΦ φαίνεται ότι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους από κοινού και στην φιλοσοφία των …καιρών με στόχο ένα σύστημα τιμολόγησης απλό, σταθερό και λειτουργικό. Η ΥΑ θα τεθεί στους θεσμούς και τον κ. Καρόνε, με τον οποίο αναμένεται να υπάρξουν σειρά συζητήσεων από το Σεπτέμβρη και μετά με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει να παρουσιάσει κοινό μέτωπο. Η Φαρμακοβιομηχανία εξάλλου αναμένει και την κατάθεση τροπολογίας με τις αλλαγές στην απόφαση του ΕΟΠΥΥ για το ενοποιημένο rebate. Οι αλλαγές θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, που αναμένεται να κατατεθεί πριν το κλείσιμο της Βουλής.