Έρχεται ξανά η τρόικα στο Υγείας! Τι θα ζητήσει από Λυκουρέντζο

  • Iatropedia
Με την αγωνία της άφιξης της τρόικας ζει τα τελευταία 24ωρα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και οι συνεργάτες του καθώς οι δανειστές μας καταφθάνουν και περιμένουν να δούνε νέους αριθμούς και νέες μειώσεις στον τομέα της Υγείας. Τι θα ζητήσουν αυτή τη φορά;

Το έτος για να τελειώσει έχει κάτι λιγότερο από 4 μήνες. Οι στόχοι που είχαν τεθεί όπως φαίνεται δεν έχουν επιτευχθεί και οι δανειστές μας έρχονται πιο αποφασισμένοι από ποτέ.

Έρχονται αποφασισμένοι να κόψουν κι άλλο από φάρμακα, περίθαλψη, λειτουργικά έξοδα και φυσικά μισθούς.

Το πρώτο αίτημα της τρόικας θα είναι τα φάρμακα. Η δαπάνη δεν έχει περιορισθεί όπως είχε τεθεί στις προηγούμενες συναντήσεις έστω και αν έγιναν προσπάθειες φυσικά με την επιβάρυνση των ασθενών.

Οι τιμές δεν έχουν μειωθεί, (αναμένονται ωστόσο με το νέο δελτίο τιμών), το συνολικό κονδύλι δεν περιορίσθηκε κοντά στα 2,1 δις ενώ και οι τελευταίοι μήνες του χρόνου δε μοιάζουν να έχουν καλύτερη εικόνα από τώρα.

Τα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων βέβαια έχουν περιορισθεί αφού πια δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο (περικοπές εφημεριών, δεδουλευμένων κ.λ.π.) αλλά και πάλι οι δαπάνες δεν ικανοποιούν τους δανειστές μας.

Όσο για τα σχέδια περί αξιοποίησης ορισμένων μονάδων για ιατρικό τουρισμό αλλά και κλείσιμο κλινικών δε φαίνεται να σώζουν την κατάσταση.

Εξάλλου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κυρίως λόγω άγνοιας του αντικειμένου, προχωρά με ρυθμούς χελώνας στις όποιες μεταρρυθμίσεις, αν εξαιρέσει κανείς βέβαια το «τσεκούρωμα» που πέφτει σε εφημερίες και λοιπά έξοδα.

Δήμητρα Ευθυμιάδου