Έρχεται το πόρισμα για τις κλινικές που υπερχρέωναν τον ΕΟΠΥΥ! Τι ετοιμάζει ο Βορίδης

  • Iatropedia
Στα χέρια του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντού βρίσκεται ήδη το πόρισμα των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών που έκαναν φύλλο και φτερό τις ιδιωτικές κλινικές που είχαν υψηλές οικονομικές αξιώσεις από τον Οργανισμό.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Το πόρισμα περιλαμβάνει αναλυτικά στοχεία για ένα ποσό ύψους 130 εκατ. ευρώ που ήταν αμφισβητούμενο και οι ελεγκτές προσπάθησαν να ελέγξουν εάν πράγματι αντιστοιχούσε σε νοσηλείες ασθενών.

Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο δεν μπορούσε να εξηγηθεί με βάση τα παραστατικά που είχαν παραδοθεί στον ΕΟΠΥΥ. ΟΙ υπερχρεώσεις που προκύπτουν μετά τον έλεγχο αναμένεται να …πιστωθούν στους κλινικάρχες που επιχείρησαν να υπερχρεώσουν τον ΕΟΠΥΥ για να εξοικονομήσουν περισσότερα χρήματα.

Το πόρισμα αυτό πάντως αποτέλεσε και το βασικό επιχείρημα του Μάκη Βορίδη στους τροικανούς που είδαν τους αριθμούς των χρεώσεων για τις νοσηλείες στις ιδιωτικές κλινικές και προσπάθησαν να εφαρμόσουν νέα μέτρα και νέα κουρέματα.

Μετά τη διαδικασία ολοκλήρωσης της απόδοσης των συγκεκριμένων ποσών και την αφαίρεση των υπερχρεώσεων ο υπουργός Υγείας προωθεί τους …ρεαλιστικούς ελέγχους στα νοσοκομεία.

Ειδικότερα μεειδικά “συνεργεία” που θα αποτελούνται κυρίως από γιατρούς θα πραγματοποιούνται οι επιτόπιοι έλεγχοι στις νοσηλείες των ασθενών στα ιδιωτικά νοσοκομεία.. Όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων στα παραστατικά και τις οικονομικές απαιτήσεις των κλινικών θα έλθει ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο.

Μια διαδικασία που θα ξεκινήσει μετά τον Οκτώβριο ενώ οι καλά γνωρίζοντες εκτιμούν ότι μπορεί να χρειαστεί να έλθει και ο Δεκέμβριος.

Πάντως με βάση το σχεδιασμό Βορίδη, θα ακολουθηθεί η ίδια τακτική όπως στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες όπου είτε ένας γιατρός εγκαθίσταται μέσα στο νοσοκομείο, είτε ειδικές ομάδες μεταβαίνουν στις κλινικές και ελέγχουν τις νοσηλείες από την αρχή έως το τέλος.

Στο μεταξύ όμως θα πρέπει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου- σύμφωνα με τον υπουργό υγείας – να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα διαγνωστικά κέντρα ώστε να διαπιστωθεί και εκεί εάν έχουν γίνει υπερχρεώσεις ή αν οι οικονομικές απαιτήσεις είναι αυτές που πρέπει.

Να σημειωθεί πάντως πως η τακτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα είναι πως ο ελεγκτής-γιατρός θα πρέπει ουσιαστικά να εγκρίνει όλη την ιατρική διαδικασία, τη χρήση φαρμάκων ή θεραπειών ώστε αυτές να μπορούν να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποκάλυψη: Η κρίση διπλασίασε τα φακελάκια στο ΕΣΥ! Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία

Ανοίγει ο διάλογος για τις εκλογές στον Ι.Σ.Α: Δείτε τι προτείνει ο Παναγιώτης Τρόντζας

Και επίσημα παρατείνονται οι συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ! Τι ανακοινώθηκε

Πρόεδρος ΕΟΦ στο iatropedia: «Δε θα διορθώσω τιμές στα φάρμακα»! Τι λέει για τις εταιρείες και τα αιτήματα