Έρχεται το μεγάλο ψαλίδι στους φαρμακοποιούς! Τι ετοιμάζει ο Άδωνις

  • Iatropedia
Περικοπές στα κέρδη τους αναμένεται να δούνε το επόμενο διάστημα οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας καθώς η κυβέρνηση υποκύπτει τελικώς στις πιέσεις της τρόικας να περιορίσει περαιτέρω το ποσοστό κέρδους στον κλάδο. Μέτρα ισορροπίας αναζητά ο Άδωνις

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ακόμη και μείωση 5% στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών επιμένει να εφαρμοσθεί η τρόικα, ώστε ο κλάδος να προσεγγίσει όπως υποστηρίζει τα δεδομένα της υπόλοιπης Ευρώπης. Μια τέτοια κίνηση όμως θα σήμαινε «κόκκινο πανί» για τον κλάδο που ούτως ή άλλως έχει δει τα τελευταία χρόνια τα εισοδήματά του να ψαλιδίζονται αργά και σταθερά.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας –όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του iatropedia.gr- επιχειρεί να περιορίσει το ψαλίδι στο 2% ώστε να μη βρεθεί αντιμέτωπη με την έντονη δυσαρέσκεια των φαρμακοποιών.

Και επειδή θεωρείται βέβαιον ότι το κούρεμα στο κέρδος δε θα αποφευχθεί, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να επιστρέψει τα ακριβά φάρμακα στα ιδιωτικά φαρμακεία. Θα μπορούν δηλαδή οι φαρμακοποιοί να πωλούν τα λεγόμενα σκευάσματα υψηλού κόστους και να εισπράττουν το αντίστοιχο ποσοστό κέρδους όπως γινόταν στο παρελθόν. Το ποσοστό κέρδους που αυτή τη στιγμή είναι στο τραπέζι είναι το 2%.

Ποσοστό που θεωρείται υψηλό αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν σκευάσματα π.χ. για τον καρκίνο που κοστίζουν ακόμη και 5000 ευρώ. Όμως το μέτρο αυτό που εξετάζεται, δε θα ευνοήσει ολόκληρο τον κλάδο. Και αυτό επειδή οι φαρμακοποιοί προπληρώνουν τα φάρμακα που πωλούν στις φαρμακαποθήκες, και ένα μικρό φαρμακείο συνήθως δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει τόσο μεγάλα ποσά. Ευνοημένα θα είναι τα μεγάλα φαρμακεία που έχουν περισσότερο ρευστό στη διάθεσή τους.

Οι διαβουλεύσεις και οι ζυμώσεις πάντως συνεχίζονται. Τι ζήτημα πάντως θα επανέλθει πιο έντονα στην επικαιρότητα δεδομένου ότι έως το τέλος του μήνα πραγματοποιούνται και οι εκλογές στα όργανα των φαρμακοποιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ευαγγελισμός ώρα «μηδέν»: Τα ράντζα συνεχίζουν να πνίγουν το νοσοκομείο! (Φωτο-ντοκουμέντο)

Σε επισχέσεις και απεργίες προχωρούν οι γιατροί για την κατάρρευση του ΕΣΥ! Πότε απεργούν

ΕΟΠΥΥ: Μπλόκο στα Διαγνωστικά στις 7 Νοεμβρίου! Δωρεάν και πάλι οι νοσηλείες