Έρχεται πλαφόν ανά πάροχο του ΕΟΠΥΥ! Τι αλλάζει

  • Iatropedia
Την Υπουργική Απόφαση για πλαφόν ανά πάροχο, απέστειλαν από τον ΕΟΠΥΥ στους παρόχους εργαστηριακούς και κλινικούς γιατρούς.

Το αίτημα για το ατομικό πλαφόν ήταν πάγιο τους τελευταίους μήνες από όλους τους ιατρικούς συλλόγους καθώς θεωρείται πιο πρακτικό και δίκαιο τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ασφαλισμένους στο υπερταμείο.

Την θετική τους αντίδραση αλλά και ανακούφιση για την έκβαση της υπόθεσης εκφράζουν και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος αλλά και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην ανάδειξη του θέματος.

Ο κ. Βλασταράκος αναφέρει πως αυτό που ζητάμε επίσης, είναι αύξηση του πλαφόν σε λογικά όρια κυρίως για τους γιατρούς, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν ιατρεία τα τελευταία πέντε χρόνια.

Και εφόσον όπως αναφέρει, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστός (ανέρχεται πλέον σε 352 εκατ. ευρώ, την ώρα που στις χώρες του ΟΟΣΑ το ποσό αγγίζει τα 570 εκατ. ευρώ), θα πρέπει να εφαρμοσθούν μία σειρά από άλλα εργαλεία τα οποία θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση του ελέγχου της συνταγογράφησης.

Διότι το μείζον ζήτημα εδώ, συνεχίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, είναι να υπάρξει ένας σωστός εξορθολογισμός και μία σοβαρή εποπτεία και να μην επιβαρύνεται ούτε ο ασθενής, αλλά ούτε και ο γιατρός και ειδικά ο τελευταίος, να μην αισθάνεται ότι επικρέμεται από πάνω του η δαμόκλειος σπάθη του ανάλγητου «κόφτη».

Τέτοια εργαλεία είναι τα Διαγνωστικά και θεραπευτικά Πρωτόκολλα, οι κατευθυντήριες Οδηγίες, η αναβάθμιση της ΗΔΙΚΑ, στοιχεία, τα οποία μπορούν να συνοδευτούν από την Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας του ασθενούς.

Όλα αυτά φυσικά, καταλήγει ο κ. Βλασταράκος, απαιτούν βούληση και σοβαρή σκέψη αλλά και μία αγαστή συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας, των γιατρών και όλων των παρόχων υγείας, μία συνεργασία η οποία να φέρει την σφραγίδα της εμπιστοσύνης, της δικαιοσύνης και της αξιοπιστίας από όλες τις πλευρές.