Έρχεται η «έξυπνη» ινσουλίνη

  • Iatropedia
Σχεδιασμένη να δρα στον οργανισμό έως και 14 ώρες, η «έξυπνη» ινσουλίνη μπορεί να βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο αλλά οι δοκιμές σε ποντίκια χαρακτηρίζονται ήδη ως πολλά υποσχόμενες…

Γνωστή ως Ins-PBA-F, η ινσουλίνη που ανέπτυξαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα ενεργοποιείται… από μόνη της μόλις αυξηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν και βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, τα αποτελέσματα δοκιμών σε ποντίκια ήταν πολλά υποσχόμενα, αναφέρεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. Αυτό σημαίνει ότι αν τα μακροπρόθεσμα τεστ πάνε καλά, το νέο σκεύασμα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους που έχουν διαγνωσθεί με διαβήτη Τύπου 1 στα επόμενα δύο με πέντε χρόνια.

Στα πειράματα που έγιναν με διαβητικά ποντίκια, μια ένεση «έξυπνης» ινσουλίνης ήταν αρκετή να χαμηλώσει αυτομάτως και επανειλημμένως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, παρόλο που στα πειραματόζωα είχε δοθεί ποσότητα ζάχαρης συγκρίσιμη με αυτήν ενός κανονικού γεύματος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η Ins-PBA-F «μιμείται» τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός των υγιών ζώων επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης μετά το φαγητό.

Το νέο φάρμακο αποτελεί μια χημικά τροποποιημένη παραλλαγή μιας φυσικώς εκκρινόμενης ορμόνης και διαφέρει από άλλα παρόμοια προϊόντα που ήδη αναπτύσσονται τα οποία αναστέλλουν την ινσουλίνη όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι χαμηλά. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για «σημαντική πρόοδο» στην θεραπεία του διαβήτη καθώς όπως λέει ο Ντάνυ Τσου, επίκουρος καθηγητής βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και ένας εκ των συγγραφέων της σχετικής μελέτης, η «έξυπνη» ινσουλίνη δείχνει να ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα καλύτερα από ο,τιδήποτε άλλο είναι διαθέσιμο στους διαβητικούς σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ινσουλίνη με απλά λόγια. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι διαβητικοί

Έκρηξη Διαβήτη στην Ελλάδα: 1 στους 10 πάσχει από τη νόσο. Όλα τα στοιχεία