Έρχεται νέο rebate για τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μέσα στο επόμενο 3μηνο θα εκκαθαριστεί το υπόλοιπο των ετών 2014 και 2015 για τους παρόχους που έχουν να λάβουν ληξιπρόθεσμα, ενώ θα δούμε να εισάγεται και νέος τύπος rebate στην φαρμακοβιομηχανία...

 

 

 

 

Η ανεξάρτητη Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για την υπογραφή νέων συμβάσεων συνεχίζει το έργο της εν μέσω θέρους ώστε να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών και να ομαλοποιηθεί η συνεργασία. Την ίδια ώρα ωστόσο γίνεται προσπάθεια να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις και με την φαρμακοβιομηχανία που έχει δίκαια αιτήματα και …παράπονα.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες βλέπουν φέτος την προβλεπόμενη φαρμακευτική δαπάνη να ξεφεύγει κατά τουλάχιστον 40% και όλοι ξέρουμε ότι εάν αυτό συμβεί, στο τέλος του έτους το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν οι επιχειρήσεις αυτές μέσω του clawback που η κυβέρνηση αυτή είχε προεκλογικά υποσχεθεί να καταργήσει ως «άδικο»!

Τόσο η ηγεσία του ΥΥΚΑ όσο και του ΕΟΠΥΥ έχουν δηλώσει ότι ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης αποτελεί βασική προτεραιότητά τους ώστε να μην αναγκάζονται οι πάροχοι να πληρώνουν τεράστια rebates και clawback. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, μάλιστα, έχει πει ότι μελετούν τα δεδομένα του Οργανισμού εφαρμόζοντας στατιστικά μοντέλα. Και τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής αξιολογήθηκαν και κατήρτησαν ήδη μια πρόταση για εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Η πρόταση αποτελείται από επτά σημεία, πάνω στα οποία μπορεί να βασιστεί η λειτουργία του νέου μοντέλου. Μάλιστα, η αναθεώρηση της διαδικασίας του rebate είναι μέρος της συνολικής πρότασης.