Επτά νεκροί στη Νέα Υόρκη από τη νόσο των Λεγεωναρίων

  • Iatropedia
Συνολικά 81 άνθρωποι στις ΗΠΑ προσεβλήθησαν από μια μορφή πνευμονίας που ονομάζεται Νόσος των Λεγεωναρίων και η οποία οφείλεται σε ένα βακτήριο που βρίσκεται στα κεντρικά συστήματα κλιματισμού πολυκατοικιών και γραφείων. Στο νότιο Μπρονξ στην Νέα Υόρκη έχουν φέτος καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Νέα Υόρκη από τη νόσο και 64 ακόμα έχουν νοσηλευθεί, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση των αμερικανικών υγειονομικών Αρχών.

Όσοι υπέκυψαν ήταν άνω των 60 ετών, προχωρημένης ηλικίας και έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα, όπως είναι ο διαβήτης και ορισμένες πνευμονολογικές νόσοι.

Η δημαρχία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε πως θα εξετάσει και πάλι πέντε συστήματα κλιματισμού, τα οποία είχαν απολυμανθεί, αφού είχε διαπιστωθεί σ' αυτά η ύπαρξη του βακτηρίου, μεταξύ των οποίων αυτά του νοσοκομείου Lincoln και ενός ξενοδοχείου.

Επανέλαβε δε ότι το πόσιμο νερό στη Νέα Υόρκη, τα σιντριβάνια και οι πισίνες «δεν έχουν μολυνθεί από τη λεγεωνέλλωση».

Να διευκρινίσουμε ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στις μεμονωμένες μονάδες κλιματισμού που χρησιμοποιούμε κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα και οι οποίες έχουν εσωτερική και εξωτερική μονάδα. Αφορά κεντρικές μονάδες κλιματισμού που υπάρχουν σε μεγάλα κτήρια.

Η συχνή πλύση των φίλτρων πάντως είναι απαραίτητη για όλα τα κλιματιστικά.