Έπρεπε να ξεσηκωθούν οι πρόσφυγες και να κάψουν την Μόρια για να αναζητήσουν λύσεις…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Παρασκευή και Σάββατο κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε αυτοψία στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων για να πιστοποιήσει αν υπάρχουν προβλήματα ώστε να προχωρήσει σε προτάσεις βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης... Δηλαδή όταν οι κάτοικοι της Λέσβου φώναζαν, και οι τοπικές Αρχές προειδοποιούσαν ότι το "καζάνι" βράζει, δεν τους πίστευαν ή δεν μπορούσαν να στείλουν το ΚΕΕΛΠΝΟ για αυτοψία τότε;

Ένα νησί με 85.000 μόνιμους κατοίκους δεν μπορεί να φιλοξενεί 5000 πρόσφυγες και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί σημαντική ενίσχυση του προσωπικού στο νοσοκομείο και χωρίς να έχουν οικοδομηθεί συγκεκριμένες δομές με ικανοποιητικές παροχές σε όλα τα επίπεδα… Επιπλέον, με την συμφωνία με την Τουρκία να μην τηρείται, και τους ανθρώπους αυτούς να παραμένουν στα νησιά σε άθλιες συνθήκες χωρίς ελπίδα, είναι επόμενο να οξύνονται τα πνεύματα όσο περνάει ο καιρός…

Τι περίμεναν λοιπόν από την κυβέρνηση για να βελτιώσουν τουλάχιστον τις συνθήκες καθημερινής διαβίωσης των προσφύγων στην Λέσβο; Να ξεσηκωθούν; Ή μήπως ξαφνικά οι κάτοικοι- πρότυπα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης που προτάθηκαν από ορισμένους για Νόμπελ Ειρήνης, έγιναν ξενοφοβικοί και ζητούν βοήθεια;

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ:

Μετά τα  πρόσφατα γεγονότα καταστροφής μέρους του Κέντρου προαναχωρησιακής κράτησης στη Μόρια, κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ μετέβη στη Λέσβο την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία για τις συνθήκες υγιεινής στους χώρους παραμονής των προσφύγων.

Το κλιμάκιο αποτελούμενο από επιστημονικό προσωπικό, γιατρό, νοσηλευτή, περιβαλλοντολόγο, ψυχολόγο και εκπρόσωπο του Γραφείου Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποίησε αυτοψίες στα Κέντα Φιλοξενίας Προσφύγων της Μόριας, του Καρά Τεπέ και άλλων δομών, όπου κατέγραψε και συζήτησε ανάγκες και προτάσεις βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στα συγκεκριμένα Κέντρα καθώς και λοιπών αναγκών (π.χ. ιατροφαρμακευτικό υλικό, εμβόλια ).

Παράλληλα, το κλιμάκιο πραγματοποίησε συναντήσεις με την Περιφερειάρχη κ. Χ. Καλογήρου,  με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου κ. Π. Προβέντζα, με τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης «Το Βοστάνειο» κ. Χρ. Θεοδώρου, την Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής κ. Κ. Γόμου – Πρωτογεράκη, με τους οποίους συζήτησε και κατέγραψε κυρίως τα προβλήματα και τα θέματα που ανακύπτουν από την μακρόχρονη παραμονή προσφύγων στο νησί.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε  στη Γενική Γραμματεία Βορείου Αιγαίου στην οποία συμμετείχε και η Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου καθώς και ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν κυρίως τις περιοχές Μόριας, Παναγιούδας και Πανφίλων. Ζητήθηκε η άμεση συνδρομή και στήριξη του ΚΕΕΛΠΝΟ σε θέματα αρμοδιότητάς του, προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη δράση όσον αφορά την ασφάλεια της Δημόσιας Υγείας αλλά και αγωγής υγείας στις συγκεκριμένες περιοχές.

Το  ΚΕΕΛΠΝΟ αφού επεξεργαστεί τα δεδομένα, που κατέγραψε κατά την επίσκεψη, θα προτείνει με γνώμονα την προαγωγή και προστασία της Δημόσιας Υγείας άμεσες ενέργειες τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε να δρομολογηθούν παρεμβάσεις αναγκαίες για την διαχείριση και την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε θέματα δημόσιας υγείας του νησιού.