Επιτροπή θα αξιολογήσει τις ελλείψεις σε νοσοκομειακά φάρμακα- Και μετά;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο κ. Αντώνης Μαρκογιαννάκης, κλινικός φαρμακοποιός στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Λαϊκό", πρότεινε μιλώντας σε συνέδριο για το Νοσοκομειακό Φάρμακο, την ίδρυση ειδικής μόνιμης επιτροπής του υπουργείου Υγεία για την ορθή εκτίμηση του κόστους των νοσοκομειακών φαρμάκων, ενίσχυση του ΙΦΕΤ και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των ΦΥΚ. Ο μάχιμος νοσοκομειακός φαρμακοποιός, και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην στρογγυλή τράπεζα που έκανε αυτήν την πρόταση, αντιμετωπίζουν καθημερινά την απόσυρση φθηνών ΦΥΚ, την αντικατάστασή τους από ακριβότερα και τις μειωμένες παραγγελίες από τις διοικήσεις των νοσοκομείων δεδομένης της ανέχειας στο ΕΣΥ... Η επιτροπή θα έκανε λοιπόν την καταγραφή. Αλλά μετά ποιος θα έδινε τα κονδύλια για την αγορά περισσότερων φαρμάκων;

Οι μειωμένοι προϋπολογισμοί στο ΕΣΥ έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι ποσότητες στις παραγγελίες ΦΥΚ (Φάρμακα Υψηλού Κόστους) που είναι κυρίως νοσοκομειακά φάρμακα, από τα νοσοκομεία. Και αφού δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνονται όσες προμήθειες επιθυμεί ο υπεύθυνος κάθε τμήματος, πρέπει να γίνεται αυστηρός έλεγχος ώστε να προμηθεύονται όλοι τα απαραίτητα εντός προϋπολογισμού.

Όπως εξήγησε η κυρία Μαίρη Γείτονα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, «βιώνουμε προβλήματα στο χώρο των νοσοκομείων, όπως η διαχείριση του προϋπολογισμού των νοσοκομείων, οριζόντια μέτρα που επιβάλλονται όπως το clawback και το rebate καθώς και η καθυστέρηση των πληρωμών των νοσοκομειακών χρεών. Ο έλεγχος στη Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη, μέσω πληροφοριακών συστημάτων είναι η βασική λύση αυτών των προβλημάτων».

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Αντώνης Μαρκογιαννάκης, είπε ότι «οι ελλείψεις σε φάρμακα που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον και η απόσυρση παλαιότερων φαρμάκων δυσκολεύει στο έργο τους τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς και τους θεράποντες γιατρούς. Οι μειωμένοι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων οδηγούν σε μειωμένες παραγγελίες και άρα σε ελλείψεις των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ)».

Και δίνοντας μια πιο πλατιά εικόνα του τι συμβαίνει στον χώρο, η κ. Δήμητρα Γεννηματά, φαρμακοποιός στο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, πρόσθεσε ότι στην αντιμετώπιση των ελλείψεων στην ΕΕ, «απαιτείται μεγαλύτερη νομική διαφάνεια της ευθύνης των παραγωγών και χρήσιμη θα ήταν και μια Ετήσια Έκθεση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), πάνω στις ελλείψεις φαρμάκων σε χώρες της Ευρώπης». Αυτό έχουν ζητήσει άλλωστε πολλοί Ευρωπαίοι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί.

Ο κ. Ιωάννης Φίλος, πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμάκου του υπουργείου Υγείας και αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, δήλωσε ότι «έχουν καταναλωθεί πολλά χρήματα για πληροφοριακά συστήματα στα νοσοκομεία, τόσα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέα νοσοκομεία». Και πρόσθεσε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όπως οι ορκωτοί λογιστές, δεν παρίστανται στις απογραφές του νοσοκομειακού υλικού. Πρότεινε δε οι Ορκωτοί Ελεγκτές,να  είναι πιο προσεκτικοί με το θέμα του ελέγχου των προμηθειών στα νοσοκομεία.