Η Επιτροπή Έγκρισης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους ζητούσε τελικά το προσδόκιμο ζωής…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τουλάχιστον μη δόκιμη είχαν χαρακτηρίσει στο iatropedia από την ογκολογική κοινότητα την αναγραφή σε επίσημο έγγραφο του εκτιμώμενου προσδόκιμου ζωής ασθενούς με καρκίνο του προστάτη. Να τώρα που το έγγραφο βγαίνει στην δημοσιότητα και κάποιοι πρέπει να απαντήσουν στο αίσχος!

https://www.iatropedia.gr/eidiseis/apokleistiko-o-fakelos-itan-ellipis-alla-chrisimopoiisan-tin-ekfrasi-prosdokimo-zois-den-einai-dokimo/73935/

Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης κατέθεσε Ερώτηση την οποία απευθύνει στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, και αναφέρει ότι ο ΕΟΠΥΥ, απαντώντας σε χθεσινή καταγγελία του ΙΣΑ, επιβεβαίωσε ότι σε συνταγές σκευασμάτων τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενούς!

«Είναι φανερό ότι η απαράδεκτη αυτή απαίτηση της επιτροπής έγκρισης φαρμάκων υψηλού κόστους του ΕΟΠΥΥ, θίγει τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς τους. Φέρνει το γιατρό στη δύσκολη -επιστημονικά και ηθικά θέση- να κάνει “εκτίμηση” του χρόνου ζωής που υπολείπεται στον ασθενή του, προσδίδοντας του μαντικές ικανότητες, την ίδια στιγμή που υποβάλλει τον ήδη βεβαρυμένο, ψυχολογικά και σωματικά, ασθενή σε μια νέα δοκιμασία, μέσα από την οποία φαίνεται ότι θα πληροφορηθεί και πόσος χρόνος ζωής του απομένει. Και όλα αυτά προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να επωφεληθεί ενός φαρμάκου, ήδη εγκεκριμένου για την ασθένεια του από τον αρμόδιο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφέρει ο Δημήτρης Σταμάτης.