Επιστολή της ΣΥΝΟΨΥΝΟ-ΕΣΥ για τα κρούσματα βίας κατά των νοσηλευτών στα ψυχιατρεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο έννοµο αγαθό και η προστασία του είναι ανεπίτρεπτο να εγκαταλείπεται στο τυχαίο γεγονός της επέµβασης προσώπων που δεν έχουν ιδιαίτερη νοµική υποχρέωση κατά το Νόµο (συναδέρφων, συνοδών κ.α), µε την Πολιτεία να παραµένει απούσα και άφαντη, απλός θεατής των γεγονότων". Αυτό αναφέρουν μεταξύ άλλων οι νοσηλευτές των ψυχιατρικών νοσοκομείων σε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας επισημαίνοντας ότι αν δεν γίνει κάτι άμεσα, θα έχουμε σοβαρά τραυματίες ή και νεκρούς συναδέλφους τους...

Διαβάστε παρακάτω τι αναφέρουν αναλυτικά στην επιστολή: 

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Με αφορµή την επίθεση από ασθενή που είχε σαν αποτέλεσµα τον τραυµατισµό συναδέλφου τα ξηµερώµατα της Δευτέρας 12 Ιουνίου 2017, στο ΨΝΑ «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ», ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκοµείων ΕΣΥ Ν. Αττικής εκφράζει τη συµπαράστασή του προς τη συνάδελφο, ένα ακόµη θύµα του πάσχοντος συστήµατος
ψυχικής υγείας.

Τα περιστατικά βίας και επιθέσεων εναντίον του προσωπικού αποτελούν πλέον σχεδόν καθηµερινό φαινόµενο, χωρίς δυστυχώς να καταγράφονται στο βιβλίο συµβάντων (που παρά τις προτάσεις µας, είναι ανύπαρκτο).
Όπως είναι ευρέως γνωστό, οι νοσηλευτές των ψυχιατρικών δοµών, έχουν οδηγηθεί στην πλήρη σωµατική και ψυχική εξουθένωση, καθώς αναγκάζονται να στηρίζουν µε όλες τους τις δυνάµεις ένα σύστηµα ψυχικής υγείας µε πάρα πολλά προβλήµατα. Πασχίζουν και µοχθούν καθηµερινά για τη παροχή νοσηλευτικής φροντίδας στο
καταρρέον ΕΣΥ και όχι µόνο δεν ανταµείβονται, έστω ηθικώς, όχι µόνο δεν έχει ληφθεί καµία µέριµνα για την ασφάλειά τους κατά την παροχή της εργασίας τους, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούνται στα δικαστήρια ως κατηγορούµενοι, αντιµετωπιζόµενοι σαν κοινοί εγκληµατίες και ως τα εξιλαστήρια θύµατα για όλα τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει ο χώρος της ψυχικής υγείας.

Αν και είναι αυτονόητο, σηµειώνουµε ότι οι αρµοδιότητες των Νοσηλευτών αφορούν αποκλειστικά και µόνο στην παροχή νοσηλευτικής φροντίδας σύµφωνα µε τα διδάγµατα της νοσηλευτικής επιστήµης και είναι παράνοµο και επικίνδυνο, όπως αποδεικνύεται, να τους ανατίθεται ο ρόλος του φύλακα, σε κλινικές όπου πραγµατοποιούνται πολυάριθµες εισαγωγές ψυχιατρικών περιστατικών, κατά παράβαση των υπ’ αριθµ. Υ4δ/12861/
16.10.2000 & & Υ4δ/16009/14.12.2000 Υπουργικών αποφάσεων, όπως τροποποιήθηκαν από την υπ’ αριθ. Υ4δ/4962/9.4.2001 και την Υ4δ/9989 ΦΕΚ Β 924 2001Υπουργική απόφαση και ισχύουν σήµερα.
Η αντιµετώπιση του ζητήµατος µόνο σε θεωρητικό επίπεδο, µε σύσταση επιτροπών και οµάδων εργασίας, αλλά και µόνη η εξαγγελία «στόχων» από τα συναρµόδια Υπουργεία, δεν επαρκούν για την προστασία της υγείας των εργαζοµένων, οι οποίοι πέραν όλων των άλλων προβληµάτων που αντιµετωπίζουν εκ της ελλείψεως προσωπικού, απαξιώνονται ως επιστήµονες αλλά και ως άνθρωποι, µιας και θεωρείται ασήµαντο γεγονός ακόµη και να
απολέσουν τη ζωή τους Τονίζουµε για µια ακόµη φορά ότι βρισκόµαστε ενώπιον του παράδοξου και οξύµωρου φαινοµένου ασθενείς- κρατούµενοι που έχουν κριθεί από το αρµόδιο δικαστήριο ως επικίνδυνοι για τη δηµόσια ασφάλεια (άρθρο 69 ΠΚ), έχοντας διαπράξει αξιόποινες πράξεις, να θεωρούνται εν τοις πράγµασι «ακίνδυνοι» για εργαζοµένους, ασθενείς και συνοδούς- γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί λογικά η εδώ και έτη µη παρουσία φυλακτικού προσωπικού και η παράλειψη διαµόρφωσης ειδικών χώρων νοσηλείας!

Επίσης, επισηµαίνουµε ότι τα ποσοστά ακούσιας νοσηλείας ξεπερνούν το 60% των νοσηλευοµένων και η εκδήλωση επιθετικής συµπεριφοράς από τους ασθενείς είτε κατά την εισαγωγή τους, είτε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους αποτελεί καθηµερινότητα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασµό µε την τραγική υποστελέχωση, διαµορφώνει µία κατάσταση άκρως επικίνδυνη για τους ασθενείς και το προσωπικό.

Στο συγκεκριµένο τµήµα οξέων περιστατικών που τραυµατίστηκε η συνάδελφος εκτελούσαν βάρδια µόλις δύο άτοµα (ένας άνδρας και µία γυναίκα) για 31 ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε δύο ορόφους!
Είναι τέλος γεγονός ότι στα τµήµατα οξέων περιστατικών νοσηλεύονται ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ ασθενείς οι οποίοι δεν θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε αυτά, όπως ασθενείς µε νοητική υστέρηση ή µε το καθεστώς του άρθρου 69 του ΠΚ, εξαρτηµένοι από ουσίες και άλλοι οι οποίοι έχουν ανάγκη νοσηλείας σε ειδικές θεραπευτικές µονάδες.

Από όλα τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι είναι σήµερα επιτακτική όσο ποτέ η εφαρµογή της Νοµοθεσίας και η λήψη κάθε πρόσφορου µέτρου για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας και την πρόληψη κάθε κίνδυνου που δύναται να απειλήσει την υγεία ή τη σωµατική ακεραιότητα των εργαζοµένων. Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση διευθέτησης του ζητήµατος είναι ακραία επικίνδυνη και είναι πολύ πιθανό να βρεθούµε ενώπιον τραγικών εξελίξεων, µε ενδεχόµενη απώλεια ανθρώπινης ζωής!

Ως Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκοµείων ΕΣΥ Ν. Αττικής εκφράζουµε την αµέριστη συµπαράστασή µας στη δοκιµαζόµενη συνάδελφο και καταγγέλλουµε για µια ακόµη φορά την εγκληµατική αµέλεια της Πολιτείας, σχετικά µε την προστασία εργαζοµένων και ασθενών, καλώντας την να αναλάβει τις ευθύνες της, για τις τραγικές καταστάσεις που βιώνουν οι εργαζόµενοι στις ψυχιατρικές δοµές και να παράγει έργο κατ’ εφαρµογή των νοµοθετικών επιταγών, προτού θρηνήσουµε θύµατα, εξασφαλίζοντας το αυτονόητο σε ένα υποτιθέµενο ευνοµούµενο Κράτος: την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια εργαζοµένων και ψυχικά πασχόντων.

Για το Διοικητικό Συµβούλιο του ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. του Νοµού Αττικής
Ο Πρόεδρος                      Η Γ. Γραµµατέας
Γεώργιος Αβραµίδης      Ελένη Ντάτση