Επιστολή καταπέλτης των καρδιοχειρουργών του ΓΝΑ «Ευαγγελισμός»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Λόγω έλλειψης δύο νοσηλευτών, η δεύτερη χειρουργική αίθουσα στα νέα χειρουργεία του "Ευαγγελισμού" παραμένει ανενεργή, με αποτέλεσμα οι καρδιοχειρουργοί να σταματήσουν τις επεμβάσεις τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Διαβάστε την επιστολή -καταπέλτη που απέστειλαν στην διοικήτρια του νοσοκομείου:

«Οπως γνωρίζετε, 74% των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων στο νοσοκομείο μας διενεργούνται εδώ και πολλά χρόνια “εκτός ωραρίου” λόγω έλλειψης 2ης χειρουργικής τράπεζας σε πρωινή βάση. Η μόνιμη παράτυπη απογευματινή λειτουργία δημιουργεί προβλήματα που συνεχώς προσπαθούμε να λύσουμε. Δυστυχώς, δεν δυνάμεθα να συνεχίσουμε την παράτυπη αυτή λειτουργία αρχής γενομένης από 1ης Ιουνίου» αναφέρεται στην εν λόγω επιστολή.

Μάλιστα οι καρδιοχειρουργοί έχουν εγκαίρως προειδοποιήσει και για τις αναμενόμενες επιπλοκές: «Θα θέλαμε ακόμη να σας ενημερώσουμε ότι λόγω αυξημένης προσέλευσης ασθενών για καρδιοχειρουργική επέμβαση αλλά και λόγω αυξημένης ζήτησης από τις καρδιολογικές κλινικές ο χρόνος αναμονής για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο».

Το «λουκέτο» στα χειρουργεία εκτός ωραρίου (πλην των επειγόντων) αναμένεται να αυξήσει δραματικά τον χρόνο αναμονής για τους ασθενείς που έχουν ανάγκη από καρδιοχειρουργική επέμβαση. Αυτήν την στιγμή, η λίστα της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής αριθμεί 350 ασθενείς.

Παράδειγμα για κλάματα

Το πρωί της περασμένης Πέμπτης διεκομίσθη από την Κρήτη ασθενής 32 ετών που διεγνώσθη με διαχωρισμό της αορτικής βαλβίδας. Όταν ο ασθενής έφθασε στα Επείγοντα, το μοναδικό χειρουργείο ήταν κατειλημμένο. Η κατάσταση της υγείας του ωστόσο έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης και συνεπώς δεν μπορούσε να περιμένει.

Ο εφημερεύων γενικός χειρουργός έδωσε εντολή να ξεκλειδώσει η 2η καρδιοχειρουργική τράπεζα με «δανεικό» προσωπικό από τη Γενική Χειρουργική.