Επιστημονική ανακάλυψη υπόσχεται νέες θεραπείες κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

  • Iatropedia
Ενισχύοντας την προστατευτική δράση ενός γονιδίου και δίδοντας σε πάσχοντες «καλά» εντερικά βακτήρια, ερευνητές στο St. Jude Children's Research Hospital ανακάλυψαν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη ή την βραδεία εξέλιξη του ορθοκολικού καρκίνου.

Ο ρόλος που διαδραματίζει μια πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού στον καθορισμό της επιθετικότητας του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου μπορεί να έχει σημαντικές εφαρμογές στην πρόληψη, πρόγνωση και θεραπεία της νόσου, υποστηρίζουν ερευνητές από το Τμήμα Ανοσολογίας του St. Jude Children's Research Hospital. Γνωστή ως AIM2 (Absent in Melanoma 2) η πρωτεΐνη αυτή όταν είναι ανεπαρκής στον οργανισμό προκαλεί ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των εντερικών κυττάρων ενώ όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες επηρεάζει και το μικροβίωμα –τα τρισεκατομμύρια των βακτηρίων που ζουν στο έντερο– ενισχύοντας την διάδοση των «καλών» βακτηρίων που μπορούν να παράσχουν προστασία κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της σχετικής έρευνας που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Cell, εφόσον η μειωμένη δραστηριότητα της AIM2 σε πάσχοντες από ορθοκολικό καρκίνο έχει συνδεθεί με την χαμηλή επιβιωσιμότητα των ασθενών αυτών, τα επίπεδα έκφρασης της εν λόγω πρωτεΐνης σε πολύποδες που ελήφθησαν κατά την κολονοσκόπηση μπορεί να γίνουν βιοδείκτης για την πρόγνωση της ασθένειας, λέει η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Thirumala-Devi Kanneganti. Μάλιστα πιστεύει ότι η πρόληψη της νόσου ή η μείωση του κινδύνου εκδήλωσής της σε άτομα με σχετική προδιάθεση είναι δυνατή, με την αύξηση της δραστηριότητας της AIM2 και της λήψης μικροβιώματος από υγιή δότη.

«Σε άτομα ήδη με ορθοκολικό καρκίνο, θεραπείες που ενισχύουν την έκφραση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης δύναται να περιορίσουν την εξέλιξη του όγκου» σημειώνει, ενώ η «μεταφορά» υγιούς μικροβιώματος ή μιας ομάδας «καλών» βακτηρίων σε καρκινοπαθείς σε πρώιμο στάδιο εις αντικατάσταση του «κακού» μικροβιώματος «μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής». Οι ειδικοί θεωρούν τα ευρήματα αυτά πολύ σημαντικά καθώς υποστηρίζουν η αντικατάσταση και μόνον του «κακού» μικροβιώματος, ιδίως σε άτομα με μεταλλάξεις στο γονίδιο AIM2, ενέχει δυνατότητα καθυστέρησης του καρκίνου.