Επιστήμονες ανακάλυψαν γονίδιο-κλειδί για την σχιζοφρένεια

  • Iatropedia
Ερευνητές κατόρθωσαν να αποκαλύψουν μια κρίσιμη λειτουργία ενός γονιδίου που θεωρείται το «κλειδί» για την αποκρυπτογράφηση των μυστικών όλων των γονιδίων που διαδραματίζουν ρόλο στην συγκεκριμένη ψυχική ασθένεια.

Μια «ευαίσθητη περίοδος» κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του εγκεφάλου μπαίνει τώρα στο «μικροσκόπιο» νευροεπιστημόνων με στόχο την αναχαίτιση και αναστροφή της σχιζοφρένειας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ εντόπισαν το γονίδιο DISC-1 (Disrupted in Schizophrenia-1) το οποίο όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση Science παίζει ρόλο-κλειδί στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου καθώς τυχόν μετάλλαξή του συνιστά παράγοντα υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση ψυχικών νόσων όπως σχιζοφρένεια, μείζονα κλινική κατάθλιψη και διπολική διαταραχή.

Η ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Kevin Fox της Σχολής Βιοεπιστημών του Cardiff University ανακάλυψε ότι για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου το συγκεκριμένο γονίδιο πρέπει να συνδεθεί με δύο άλλα μόρια, γνωστά με τις ονομασίες «Lis» και «Nudel». Σε πειράματα που πραγματοποίησαν με ποντίκια διαπίστωσαν ότι εμποδίζοντας το DISC-1 να συνδεθεί με αυτά κατά τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης του εγκεφάλου είχε ως αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να στερείται πλαστικότητος καθώς θα έφθανε στο στάδιο της ενηλικίωσης, αποτρέποντας τα κύτταρα στην μεγαλύτερη περιοχή του να σχηματίσουν συνάψεις.

Και αυτό σημαίνει πρόβλημα στην ικανότητα σχηματισμού συγκροτημένων σκέψεων και ορθής αντίληψης του κόσμου… Μάλιστα οι επιστήμονες εντόπισαν ένα χρονικό «παράθυρο» επτά ημερών –μια εβδομάδα μετά τον τοκετό– όπου η αποτυχία σύνδεσης του DISC-1 με τα «Lis» και «Nudel» είχε μη αναστρέψιμο αποτέλεσμα στην πλαστικότητα του εγκεφάλου αργότερα.

Οι δυνατότητες αυτού που γνωρίζουμε τώρα σχετικά με αυτό το γονίδιο είναι τεράστιες» τονίζει ο καθηγητής Fox. «Έχουμε εντοπίσει μια κρίσιμη περίοδο κατά την διάρκεια της ανάπτυξης του εγκεφάλου που μας κατευθύνει να ελέγξουμε αν άλλα γονίδια που συνδέονται με τον κίνδυνο ανάπτυξης σχιζοφρένειας τα οποία επηρεάζουν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου εκδηλώνουν δυσλειτουργία κατά την δική τους κρίσιμη περίοδο».