Επικίνδυνο σεξ για τους έφηβους

  • Iatropedia
Επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά φαίνεται ότι ακολουθούν οι έφηβοι στη χώρα μας καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς θερίζουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στις νεαρές ηλικίες.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι τοποθετήσεις ειδικών σχετικά με τη σεξουαλική ζωή των εφήβων στη χώρα μας μια που αποδεικνύεται πως όχι μόνο δε γνωρίζουν τον ακριβή τρόπο λειτουργίας αλλά εκτίθενται και σε σοβαρά νοσήματα.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν σε Ημερίδα για την Σεξουαλική Υγεία των Εφήβων που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου υπό την αιγίδα του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) και της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.), με θέμα: « Σεξουαλική Υγεία και Πρόληψη», το τελευταίο διάστημα καταγράφεται έξαρση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στους εφήβους, ενώ ένας στους τρεις δεν χρησιμοποιεί σωστά το προφυλακτικό και το 19.4% των παιδιών μπαίνουν σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου.

Οι διαπιστώσεις αυτές καθιστούν απαραίτητη την ανάγκη ενημέρωσης των εφήβων, για την προστασία της σεξουαλικής τους υγείας, τόνισαν οι ειδικοί επιστήμονες στο πλαίσιο της ημερίδας.

Άλλωστε τρεις στους δέκα εφήβους δεν χρησιμοποιούν σωστά το προφυλακτικό, με αποτέλεσμα να εκθέτουν τον εαυτό τους στον κίνδυνο των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων. Ωστόσο πάνω από το 80% των σεξουαλικά δραστήριων εφήβων αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν προφυλακτικό.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 19.4% των εφήβων, αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου και μάλιστα σε εβδομαδιαία χρήση.

Ωστόσο το υλικό αυτό προορίζεται, κυρίως για την ψυχαγωγία των έμπειρων ενηλίκων και όχι για την ενημέρωση των άπειρων εφήβων, με αποτέλεσμα την επίπτωση στη συμπεριφορά και την κοινωνικότητά τους.

Επιπλέον μέχρι τα 16 χρόνια τους, το 16% των εφήβων (1 προς 3 όσον αφορά στην αναλογία κοριτσιών αγοριών) έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική ζωή τους.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν από μελέτες της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Π&Α Κυριακού, που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας.