Επίδομα τοκετού για λίγες και με προϋποθέσεις

  • Iatropedia
Ειδικές διευκρινήσεις, σχετικά με το που θα δίνεται και που όχι το επίδομα τοκετού, αναγκάστηκε να δώσει το υπουργείο Υγείας μετά την αναστάτωση αλλά και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το «κούρεμα» των επιδομάτων στις νέες μητέρες.

Όπως προκύπτει από τη διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, επίδομα θα λαμβάνουν μόνο όσες γυναίκες γεννούν σε ιδιωτικά μαιευτήρια που δεν έχουν σύμβαση με τα Ταμεία. Θα πληρώνουν οι ίδιες από την τσέπη τους τα έξοδα νοσηλείας και στη συνέχεια με τα απαραίτητα έγγραφα θα διεκδικούν τα χρήματα τους από τα Ταμεία.

Ωστόσο όπως φαίνεται οι γυναίκες που θα επιλέγουν να γεννήσουν σε ιδιωτικό μαιευτήριο χωρίς σύμβαση θα πληρώνουν τη διαφορά για τη νοσηλεία τους, καθώς οι περισσότερες ιδιωτικές κλινικές έχουν πολύ υψηλότερες τιμές από το επίδομα που χορηγεί το υπουργείο Υγείας.

Όσες έγκυες επιλέξουν να γεννήσουν σε δημόσιο νοσοκομείο ή σε ιδιωτικό που έχει σύμβαση με τα Ταμεία, τα έξοδα θα καλύπτονται απ ευθείας με το επίδομα μαιευτικής περίθαλψης, χωρίς να εμπλέκεται η ενδιαφερόμενη.

Οι ρυθμίσεις ισχύουν τόσο για φυσιολογικό τοκετό όσο και σε περιπτώσεις καισαρικής τομής.