Επερώτηση Βορίδη-Γεωργιάδη για «απολεσθέντα κονδύλια»

  • Iatropedia
Καταγγελία για την χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ έκαναν οι πρώην υπουργοί Υγείας, Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι με επερώτηση τους στη Βουλή, προς τον νυν υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή αναφέρονται σε "απολεσθέντα κονδύλια εκατομμυρίων".

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Καταγγελία για την χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ έκαναν οι πρώην υπουργοί Υγείας, Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι με επερώτηση τους στη Βουλή, προς τον νυν υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή αναφέρονται σε «απολεσθέντα κονδύλια εκατομμυρίων».

Οι δύο τέως, θέτουν μια σειρά ερωτημάτων γύρω από τον προϋπολογισμό, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, την εφαρμογή του πλαφόν και τα σημειώματα για clawback και rebate.

Σοκριστική είναι εξάλλου, η καταγγελία των βουλευτών της ΝΔ για αφαίρεση 24 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για τους παρόχους της Αττικής, μετά από αναμόρφωση του προϋπολογισμού το Δεκέμβρη του 2014.

Όπως υποστηρίζουν στο κείμενο της επερώτησης, το Δεκέμβρη εγκρίθηκε η «19η Τροποποίηση Προϋπολογισμού ΕΟΠΥΥ οικονομικού έτους 2014 μετά την αρχική έγκριση του» και προστέθηκαν στον ΚΑΕ εσόδων από κρατική επιχορήγηση, 24 εκατ. ευρώ, με ισόποση αύξηση του ΚΑΕ εξόδων προς τα διαγνωστικά κέντρα.

«Τα 24 εκατ. ευρώ ευρέθησαν μετά από κοπιώδεις προσπάθειες της τότε ηγεσίας του υπουργείου και είχαν ως σκοπό να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό λόγω του ότι το πρώτο τετράμηνο του 2015 δεν λειτούργησε το ΠΕΔΥ και υπήρξε επιπλέον βάρος στους ιδιώτες παρόχους πέρα του προϋπολογισμού ειδικά για την Αττική που εξυπηρετούσε και το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης υπηρεσιών υγείας των πρώην ιατρείων του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ», αναφέρεται.

Βάσει του παραπάνω δεδομένου, το σύστημα ΔΑΠΥ ενημέρωσε κάθε πάροχο για το ατομικό πλαφόν για το 2014

Ωστόσο, εφέτος τον Ιούλιο, οι βεβαιώσεις της αυτόματης επιστροφής (clawback) και του ποσού επιστροφής (rebate) για το περασμένο έτος, που απέστειλε ο ΕΟΠΥΥ στους παρόχους, υπολείπονταν του πλαφόν που τους είχε γνωστοποιηθεί.

Στην επερώτηση, οι πρώην υπουργοί Υγείας αναφέρουν προς το νυν πως, σύμφωνα με πληροφορίες, με εντολή του «αφαιρέθηκαν τα 24 εκατ. που είχαν δεσμευθεί και χορηγηθεί για τους παρόχους της Αττικής μετά την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και συνεπώς αυξήθηκε το ποσό που αναζητούσε ο ΕΟΠΥΥ με τη μορφή clawback».